Утре НА ЗАКРИТА спешна среща СЗО решава дали да обяви епидемията от Маймунската шарка за глобален проблем

Световната здравна организация (СЗО) ще проведе онлайн среща в сряда, за да обсъди дали епидемията от Mpox – маймунска шарка, която в момента засяга няколко африкански държави, трябва да бъде обявена за глобална извънредна ситуация. Виртуалната среща, която започва в 10 часа по Гринуич, ще бъде посетена от членовете на Комитета за извънредни ситуации на СЗО. Това пише сайтът Дисидент.

Проверка на КритичноБГ показа, че шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус е написал в своя профил в Х На 7 август следното съобщение:

„С оглед на разпространението на mpox (маймунска шарка) извън DRC (вероятно има предвид Демократична Република Конго – Democratic Republic of the Congo)

и възможността за по-нататъшно международно разпространение в Африка и извън нея реших да свикам спешен комитет съгласно Международните здравни правила, който да ме посъветва дали епидемията представлява спешна ситуация за общественото здраве от международен характер.

Комитетът ще се събере във възможно най-кратък срок и ще бъде съставен от независими експерти от различни области от цял свят“, пише шефът на СЗО.

На практика съобщението от медията се потвърждава, с изключение на датата – сряда 14 август, т.е., че ще се състои  утре.

Критичо изрови сайта на Световната здравна организация, но не откри кога е насрочена онлайн срещата, което е повече от странно. А е не по-малко странно, че на сайта НЯМА И ДУМА за самата среща, пък подобна обява е публикувана само и единствено в профила на шефа на СЗО в Х. Приемаме, че ние не сме я открили, въпреки часовете търсене.

За сметка на това от Критично открихме потвърждение за деня и часа на срещата в друг световноизвестен здравен сайт – Heath World.

В него пише:

Комитетът за извънредни ситуации на Световната здравна организация ще се събере следващата сряда, за да реши дали да задейства най-високото си ниво на тревога заради огнище на Mpox, обхващащо няколко африкански страни. СЗО каза в съобщение до журналисти, че ЗАТВОРЕНАТА виртуална среща ще започне в 10:00 GMT в сряда.

Дали защото шефът на СЗО не уточнява в профила си в Х на 7 август датата на срещата, по-късно той е пуснал още един пост, в който вече конкретно я посочва:

„Свиквам комисията по извънредни ситуации във връзка с нарастването на #mpox в сряда, 14 август 2024 г.

Комисията ще ми предостави мнението си дали огнището представлява извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение – и ако е така, ще ме посъветва относно временни препоръки за това как по-добре да се предотврати и намали разпространението на болестта и да се управлява глобалната реакция на общественото здраве.

Нашето търсене не се ограничи до тук!

В сайта на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (Centers for Disease Control and Prevention)  в раздела за Маймунска шарка и ваксинацията има два текста, които са с много по-ситен шрифт, като уточняваща информация тип забележка. Опитът ни сочи, че често в подобна ситно изписана информация се крие онова, което е най-важно. Ето какво пише в единият текст: 

Органите за обществено здравеопазване определят дали е налице огнище на маймунска шарка; ЕДИНИЧЕН СЛУЧАЙ може да се счита за огнище на маймунска шарка по преценка на органите за обществено здравеопазване.

Изводите оставяме на вас!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!