Путин и Си Дзинпин ще обсъдят „цялостно“ двустранните отношения между Русия и Китай

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин ще обсъдят цялостно двустранните отношения. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров на 16 октомври по време на преговори с китайския външен министър Ван И.

Както отбеляза ръководителят на руското външно министерство, делегацията се радва, че отново е в Пекин и има възможност преди пристигането на Путин да обменят мнения по двустранните въпроси, които се развиват между страните.

„Преди всичко бих искал още веднъж да ви поздравя с наскоро отбелязаната 74-та годишнина от основаването на КНР и установяването на дипломатически отношения между нашите страни. И, разбира се, това са отношения, които са във възход и президентите, когато се съберат утре, вдругиден ще ги обсъдят изцяло“, каза той.

Лавров подчерта, че Русия разглежда форума „Един пояс, един път“ като неразделна част от насърчаването на сътрудничеството на основата на „равенство и взаимна изгода“ в Евразия.

Отношенията между проекта „Един пояс, един път“ и Евразийския икономически съюз, Шанхайската организация за сътрудничество, АСЕАН и други структури, които действат в това геополитическо, геоикономическо пространство, се движат в тази посока. Ние сме заинтересовани от успеха на третия международен форум „Един пояс, един път“, добави руският министър.

По-рано същия ден Лавров пристигна в Пекин за участие в международния форум „Един пояс, един път“. Отбелязва се, че унгарският външен министър Петер Сиярто вече е изразил готовност да се срещне с руския външен министър в Китай.

По-късно китайският външен министър Ван И каза по време на преговорите с Лавров, че участието на Путин ще има важен принос за работата на форума „Един пояс, един път“. Той също така подчерта, че се радва на „подробен обмен на мнения“ с руския външен министър по въпроси от общ интерес.

На 13 октомври председателят на Управителния съвет на Руско-китайското правно дружество Александър Молотников каза в разговор с Известия, че форумът „Един пояс – един път“ е ключово събитие за руския бизнес, тъй като позволява установяване на контакти в най-високо ниво.

Третият международен форум „Един пояс – един път” ще се проведе в Пекин от 17 до 18 октомври. Китайският президент Си Дзинпин ще участва в церемонията по откриването на форума. По време на събитието ще се проведат и двустранни срещи с лидери на други държави.

На 1 октомври руският президент Владимир Путин изрази увереност, че предстоящите преговори със Си Дзинпин по време на форума „Един пояс, един път“ ще допринесат за по-нататъшното разширяване на целия спектър от конструктивни руско-китайски връзки в интерес на гарантирането на сигурността и стабилност на евразийския континент и в целия свят.

Путин обяви намерението си да посети Китай като част от форума „Един пояс, един път“ на среща с китайския външен министър Ван И на 20 септември. Както отбеляза руският президент, форумът е в пълно съответствие с интересите както на Русия, така и на Китай.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече