Пактът за отбрана между САЩ и Саудитска Арабия ще е обвързан със сделката с Израел

Саудитска Арабия е твърдо решена да постигне военен пакт, който да задължи САЩ да защитават кралството в замяна на отваряне на връзките с Израел. Сделката е на път да се състои, дори и Израел да не направи големи отстъпки пред палестинците в исканията им за създаване на отделна държава. Това пише „Ройтерс“ като се позовава на трима свои регионални източници, запознати с преговорите.

Пактът може да се окаже недостатъчен за отбранителните гаранции от типа на НАТО, към които кралството първоначално се стремеше, когато въпросът беше обсъден за първи път между престолонаследника Мохамед бин Салман и Джо Байдън по време на посещението на американския президент в Саудитска Арабия през юли миналата година.

Вместо това източник от САЩ заяви, че то може да изглежда като договорите, които Вашингтон има с азиатски държави, или, ако няма да получи одобрението на Конгреса на САЩ, може да бъде подобно на споразумението на САЩ с Бахрейн, където е базиран Пети флот на Военноморските сили на Щатите. В този случай такова споразумение няма да се нуждае от подкрепата на Конгреса.

Вашингтон би могъл също така да „подслади“ всяка сделка, като обяви Саудитска Арабия за основен съюзник извън НАТО – статут, който вече е даден на Израел, каза американският източник на „Ройтерс“.

Но всички източници заявиха, че Саудитска Арабия няма да се съгласи на по-малко от обвързващи гаранции за защита от САЩ, ако бъде подложена на нападение, като например ракетните удари по петролните ѝ обекти от 14 септември 2019 г., които разтърсиха световните пазари. Рияд и Вашингтон обвиниха Иран, регионалния съперник на кралството, въпреки че Техеран отрече да има нещо общо.

Споразумения, които дават на най-големия износител на петрол в света американска защита в замяна на нормализиране на отношенията с Израел, биха променили облика на Близкия изток, като сближат двама дългогодишни врагове. Освен това ще обвържат Рияд с Вашингтон след навлизането на Китай в региона. За Байдън това ще бъде дипломатическа победа, с която ще може да се похвали преди изборите в САЩ през 2024 г.

Палестинците биха могли да получат облекчаване на някои израелски ограничения, но тези стъпки няма да са достатъчни, за да се изпълнят стремежите им за създаване на собствена държава. Както и при други арабско-израелски споразумения, сключени назад през изминалите десетилетия, основното палестинско искане за независима държава ще остане на заден план, твърдят тримата регионални източници, запознати с преговорите.

„Нормализацията ще бъде между Израел и Саудитска Арабия. Ако палестинците се противопоставят, кралството ще продължи по своя път“, заяви един от регионалните източници. „Саудитска Арабия подкрепя мирния план за палестинците, но този път кралството иска да подреди своите приоритети, а не само палестинските.“

Американски служител, който е пожелал анонимност поради чувствителността на въпроса, е заявил, че параметрите на отбранителния пакт все още се уточняват, като добави, че това, което се обсъжда, „няма да бъде съюзен договор или нещо подобно. Това ще бъде споразумение за взаимна отбрана, а не пълноправен договор.“

Вторият от регионалните източници заяви, че Рияд прави компромис с някои искания, за да помогне за постигането на споразумение, включително по отношение на плановете си за граждански ядрени технологии. Източникът заяви, че Саудитска Арабия е готова да подпише раздел 123 от Закона за атомната енергия на САЩ, с който се установява рамка за мирно ядрено сътрудничество със САЩ – стъпка, която Рияд по-рано отказваше да предприеме.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху приветства възможността за „исторически“ мир със Саудитска Арабия. Но за да се случи това, Нетаняху трябва да спечели одобрението на партиите от своята крайнодясна коалиция, които отхвърлят всякакви отстъпки пред палестинците.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!