Конгресът призова Байдън да ограничи и последната безмитно внасяна руска стока в САЩ

Конгресменката Карол Милър от Републиканската партия и колегата ѝ Тери Сюъл от Демократическата партия внесоха законопроект, който ще наложи мита върху вноса на феросилиций – последният вид доставки, които влизат безмитно в САЩ от Русия, пише „Правда“.

Към момента на изготвяне на доклада на уебсайта на Конгреса се появи само заглавието на законопроекта: „Увеличаване на ставката на митото за някои видове феросилиций, произведени в Руската федерация или Република Беларус“. По-подробна информация се появи на личния уебсайт на Милър. Там също така се уточнява, че в Сената на САЩ законопроектът е подкрепен от сенаторите Томи Тъбървил (републиканец от Алабама) и Шерод Браун (демократ от Охайо).

„Конгресменката Карол Милър (републиканка от Западна Вирджиния) и конгресменът Тери Сюъл (демократ от Алабама) внесоха в Камарата на представителите Закон за насърчаване на производството на феросилиций в САЩ, който ще наложи мито на феросилиций Si 75% – последният вид доставка от Русия, която влиза в САЩ без мито. Този законопроект ще стимулира производителите на феросилиций в САЩ, ще увеличи вътрешното производство и ще създаде повече работни места в стоманодобивната и други индустрии“, се казва в прессъобщението.

На сайта на парламента се уточнява, че понастоящем САЩ внасят големи количества феросилиций от Русия. „Тази важна сплав от силиций и желязо се използва в много области, включително в производството на стомана. Компании като Ferroglobe, с производствени обекти в Западна Вирджиния и Алабама, произвеждат феросилиций и имат неизползван капацитет“, пише в подготвеното от сътрудниците на Милър становище.

Коментирайки инициативата, Милър заяви, че Вашингтон трябва да направи „всичко възможно“, за да „задуши, а не да стимулира икономическия растеж“ в Русия.

„Като налагаме тежко мито върху феросилиция, произведен в Русия, ние гарантираме, че производството на феросилиций процъфтява на места като Западна Вирджиния и Алабама. Прекратяването на достъпа на Русия до американските пазари ще намали зависимостта ни от Русия и ще увеличи износа ни, като същевременно ще направи Съединените щати по-конкурентоспособни в световен мащаб. Законът за увеличаване на производството на феросилиций в Съединените щати ще създаде повече работни места, ще подобри националната сигурност на САЩ и ще стимулира американската икономика“, обясни идеята си тя.

От своя страна Сюъл подчерта, че законопроектът ще има решаващо значение за работниците в САЩ. „Ето защо този законопроект е толкова важен. Законът за подобряване на производството на американски феросилиций ще донесе повече работни места и възможности за хората от „Черния пояс“ и ще укрепи нашата икономика. Призовавам колегите си да го подкрепят!“ – добави тя.

В сайта се говори и за контекста на ситуацията, който според тях ще направи идеята актуална. „Понастоящем в САЩ има двама производители на феросилиций Si 75% – CC Metals and Alloys, LLC и Ferroglobe PLC. Единият от производствените обекти се намира в Елоу, Западна Вирджиния. Понастоящем са наложени мита от 45% върху всички видове феросилиций, внасяни от Русия, с изключение на феросилиций, съдържащ 75% силиций (феросилиций Si 75%). Повишаването на митата за феросилиций със съдържание на Si 75% ще лиши руското правителство от твърда валута и ще му попречи да доминира на пазара на САЩ.“

„Руските цени на феросилиций Si 75% са се увеличили значително след началото на специалната военна операция на Русия в Украйна. Американските производители разполагат с достатъчен излишен капацитет, подкрепен от внос от приятелски държави, за да задоволят нуждите на вътрешния ни пазар. Съединените щати нямат причина да разчитат на руския внос“, заявяват вносителите на законопроекта.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!