Урсула споделила мислите си за бъдещето на ЕС, но лидерите на ЕС не били убедени в преназначаването ѝ

По време на неофициална среща лидерите на 27-те държави – членки на ЕС, не успяха да постигнат съгласие относно назначаването на Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Брюксел. Той заяви, че събралите се са изслушали чиновничката, която „е споделила мислите си за бъдещето на ЕС“.

Мишел добави, че въпросът за назначаването на ръководителите на ЕК, ЕС и външнополитическата служба на ЕС ще бъде решен до края на юни. Засега няма такава цел, уточни той. Най-вероятно назначаването ще се състои на срещата на върха на ЕС в Брюксел, която е насрочена за 27-28 юни.

Фон дер Лайен е уверена, че ще бъде преизбрана за шеф на ЕК. На 10 юни тя заяви на пресконференция в Брюксел, че има много работа за вършене. Урсула фон дер Лайен също така обеща да изгради своеобразен бастион срещу крайностите на лявото и дясното политическо пространство, припомня News.ru

Според политолога Генадий Подлесни конфликтът между фон дер Лайен и Мишел продължава от около две години. Той обърна внимание на факта, че в момента Мишел се счита за висш служител в Европейския съюз, докато ЕК е само изпълнителен орган. В същото време фон дер Лайен в определен момент е спряла да координира действията си с ЕС. Тази ситуация не устройва много хора.

Онзи ден тя заяви, че Украйна има право на „съпротива“ по време на конфликта с Русия, а ЕС и другите партньори трябва да предоставят на Киев съответната помощ. Според нея Русия може да участва в уреждането на конфликта само след като обяви готовност за мир при условията на Устава на ООН.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!