Упадъкът на Германия, който никой и нищо не може да спре

Германия

Германия скоро може да загуби лидерската си позиция в Европа и едва ли ще си я върне. Това мнение сподели пред „Известия“ икономистът Инна Литвиненко на 7 март.

Експертът отбеляза, че в момента германският канцлер Олаф Шолц вече губи подкрепа както от САЩ и Европейския съюз (ЕС), така и в собствената си страна. Ако до февруари 2022 г. Германия беше лидер на страните от ЕС и двигател на европейската икономика, включително благодарение на развиващите се връзки с Русия, то след началото на специална военна операция страната започна да запада поради натиска на САЩ.

„Това, което виждаме сега, са протести, които набират все по-голяма скорост, нарастват като снежна топка. Най-вероятно те ще превземат цялата германска икономика. Германия представя много плачевни цифри – спад в производствения индекс, растяща инфлация, растяща безработица и проблеми в селското стопанство“, обясни Литвиненко.

Икономистът припомни и опасенията на Европа относно евентуалното избиране на Доналд Тръмп за президент на САЩ през 2024 г., който може да скъса връзките си с европейските държави и по-специално с Германия. Според нея в този случай Шолц ще загуби мястото си, а Германия ще загуби лидерската си позиция, която страната вече няма да може да възстанови.

Преди ден германското издание Der Spiegel, позовавайки се на водещи икономисти в страната, написа, че германската икономика е почти парализирана. Експертите предполагат, че брутният вътрешен продукт ще се свие за второ поредно тримесечие в началото на 2024 г. и следователно Германия ще изпадне в рецесия.

По-рано, на 14 февруари, Bloomberg съобщи, позовавайки се на източници, че слабата икономика на Германия дърпа страните от Източна Европа към дъното. В същото време като основен риск за влошаване на експертните прогнози се посочва изоставането на икономиката на Германия и на цялата еврозона. Предишната прогноза на агенцията също предполага, че дните на Германия като индустриална суперсила може да са към края си.

Освен това на 6 февруари депутатът от Бундестага от партията „Алтернатива за Германия“ Евгений Шмид отбеляза в разговор с „Известия“, че антируските санкции са натоварили тежко германската икономика. Според него правителството на страната не предприема никакви действия за подобряване на икономическата ситуация.

Заглавието е на КритичноБГ

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!