Уорън Бъфет продължава да разпродава акциите си. Както направи преди кризата през 2008 г.

Спряганият за най-известен инвеститор в света е продал днес акции на Bank of America Corp. за сумата от 982 милиона долара.

Това не е първият подобен ход на милиардера. В края на юли той продаде активи на стойност 2,3 милиарда долара от втората по големина банка в САЩ, а миналата седмица още 550 милиона долара.

Освен това Бъфет „изхвърля“ от портфолиото си други големи американски компании, като Apple. През второто тримесечие на тази година делът на инвеститора в „ябълката“ е станал наполовина.

На фона на поредните разпродажби от страна на мултимилиардерът, руското аналитично издание Аргументи и факти се обърна за коментар към Юлия Кузнецова, инвестиционен съветник и преподавател в Московския държавен университет Ломоносов.

Според нея стратегията на Уорън Бъфет в този случай е ясна:

той иска да продаде възможно най-много акции на висока цена, за да може по-късно да ги купи отново възможно най-евтино.

„Можем да кажем, въз основа на неговия опит, че той много добре предусеща задаващите се силни кризи. Същото се случи през 2005 г., когато Бъфет продаде огромно количество акции, като по този начин ги превърна в реални пари. Тогава изглеждаше, че той предусеща за задаваща се криза, която в крайна сметка се случи (около 3 години по-късно)

През 2008 г., когато котировките на всички водещи компании се сринаха, Бъфет започна активно да ги купува отново. Тоест, на върха на позициите, той продава акции и след това ги изкупува обратно по време на периода на спад и по този начин печели огромното си състояние.

Кузнецова се аргументира, че фондовият пазар е подвластен във времето на вълни. В този смисъл големият растеж е последван от голям срив, който може да продължи поне до 2-3 години.

„Но това не означава, че ако Бъфет фиксира позициите си, тогава утре кризата ще удари Америка“, добави Кузнецова. „Въпреки това, като се има предвид огромният държавен дълг, общата ситуация и предстоящите избори, рискове наистина има и той ги усеща. Но не може да се каже точно кога ще настъпи кризата. Може да е през 2025-2026 г. или дори 2027 г.

В началото на август стана известно, че инвеститорите започнаха масово да изтеглят парите си от фондовия пазар, опасявайки се от назряващия конфликт в Близкия изток и нестабилната икономическа ситуация в САЩ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Бъфет се отървава и от акциите си в Ваnk оf Аmеrіса

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!