Унгарският външен министър: Русия на колене? Стратегията на ЕС и САЩ в Украйна е пълен провал!

от Лазар Лазаров

Стратегията на Европа и САЩ по отношение на Украйна се провали напълно. Това заяви на 21 май унгарският външен министър Петер Сиярто по време на реч в един от водещите японски мозъчни тръстове Sasakawa Peace Foundation, предаде Известия.

„Стратегията, която беше разработена от Европа и Съединените щати като отговор и реакция на <военната операция>, се провали напълно“, заяви той по време на реч, излъчена на страницата му в социалната мрежа Facebook.

Сиярто припомни, че когато страните от Европейския съюз (ЕС) обсъждаха първия пакет от антируски санкции преди повече от две години, той зададе въпроса каква ще бъде целта на ограниченията.

Беше му отговорено, че задачата е „да се постави Русия на колене в икономически план“, за да се приключи военната операция в Украйна.

„Русия на колене? Далеч не е. Наближава ли краят на <военната операция>? Определено не“, подчерта унгарският министър.

По думите му антируските санкции навредиха на европейската икономика, а западноевропейските страни, които твърдят, че са се отървали от руските енергийни ресурси, всъщност ги купуват индиректно. Като пример Сиярто посочи доставките на петрол за Европа от Индия, която го купува от Русия.

По-рано, на 18 май, The Washington Post посочи, че Русия е показала устойчивост както във военно, така и в икономическо отношение, противно на очакванията на западните страни. Сред признаците на стабилността на Русия вестникът отбеляза увеличаването на двустранния стокообмен между Руската федерация и КНР от началото на специалната операция, както и неотдавнашното настъпление на руските сили в посока Харков, което изненада Украйна.

По-рано през деня Париж отбеляза и бурния растеж на руската икономика. Така френският политик Флориан Филипо отбеляза, че ръстът й е 5,4% годишно. Той уточни, че антируските санкции вредят на Франция и не оказват влияние върху Русия.

Преди това, на 17 май, руският президент Владимир Путин заяви, че санкциите срещу Руската федерация нанасят щети на цялата световна икономика. В същото време той отбеляза, че ограниченията за трети страни надхвърлят границите на здравия разум.  Президентът подчерта, че те са нелегитимни, ако се приемат без решение на ООН.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!