Унгарският парламент се събра извънредно, заради Швеция в НАТО. И не я одобри

Отчаяният опит на унгарската опозиция да да ратифицира протокола за присъединяването на Швеция към НАТО завърши с неуспех. Депутатите от проправителствените фракции, включително от управляващата партия „Фидес“, не присъстваха на извънредното парламентарно заседание, инициирано от опозицията. По този начин те подкрепиха министър-председателя Виктор Орбан, който възнамерява да изтъргува възможно най-много отстъпки за съгласието си за разширяване на НАТО, пише в анализ Независимая газета.

В понеделник, 31 юли, унгарският парламент представляваше необичайна гледка. Повечето от местата в него бяха празни. На местата бяха само представители на опозиционните фракции. Управляващата коалиция на Фидес и нейният младши партньор, Християндемократическата народна партия, не присъстваха. Като се има предвид, че тя контролира 135 от 199-те места, всяко гласуване беше нелегитимно: нямаше кворум.

По този начин беше осуетен опитът на опозицията да премахне съществена точка на противоречие между Унгария и нейните съюзници от НАТО.

Нека да припомним същността на въпроса: Швеция беше поканена да се присъедини към алианса миналото лято на срещата на върха в Мадрид. Всъщност страната вече е интегрирана в евроатлантическите структури, армията ѝ отговаря на стандартите на НАТО, но все още не е в НАТО. Присъединяването ѝ трябва да бъде одобрено от всички държави от алианса. Само две страни членки на НАТО – Унгария и Турция – вече много месеци не могат да ратифицират съответния протокол. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган има много конкретни претенции към Швеция, основните от които са свързани с нежеланието на Стокхолм да си сътрудничи с Анкара в борбата с терористите – или по-скоро с тези, които турските власти смятат за терористи.

Орбан не даде ясен отговор на въпроса защо Унгария се бави с ратификацията. Той се позова предимно на технически пречки и увери, че страната му няма да бъде камък по пътя на присъединяването на Швеция към алианса. Но съвпадението беше впечатляващо: гласуването в унгарския парламент, което беше договорено с Брюксел и Вашингтон, все се отлагаше в последния момент, веднага щом преговорите на Орбан с ЕС по други въпроси стигнеха до задънена улица.

На първо място, за претенциите към унгарското правителство относно спазването на демократичните принципи и за съдбата на финансовата помощ от ЕС, отпусната на Унгария, но замразена поради нежеланието на премиера да промени каквото и да било в местния „властови вертикал“. Белият дом беше много раздразнен от това. По този въпрос се стигна до пряк натиск върху Орбан. Сенатът на САЩ блокира продажбата на американски оръжия на стойност 735 млн. долара на Унгария, докато страната не одобри присъединяването на Швеция към НАТО.

По-близо до срещата на върха на алианса във Вилнюс, която се проведе на 11-12 юли, реториката на Орбан стана по-определена. Той започна да свързва унгарската и турската ратификация на протоколите за присъединяване на Швеция към НАТО. Заяви, че Будапеща ще позволи на алианса да се разшири само след като Анкара направи това. Това всъщност им беше изрично заявено, след като Турция тържествено обеща да ратифицира протокола на срещата на върха във Вилнюс. Продължилите месеци наред молби на Ердоган се увенчаха с успех. Но все още нямаше точна дата за ратификацията.

Турският парламент е във ваканция до 1 октомври. А след това ръководителят на кабинета на министър-председателя Гергай Гилас намекна, че Унгария може да не ратифицира протокола дори тази есен. Според него правителството подкрепя присъединяването на Швеция към НАТО, но Фидес има различни мнения по този въпрос. Той изненада доста наблюдателите. Ако се съди по изказванията на самите представители на Фидес, не всички в партията наистина са съгласни с правителството, но упрекват Орбан, че отлага ратификацията на протокола, разваляйки отношенията със САЩ. Така председателят на парламента Ласло Кьовер заяви, че страната му не възнамерява да зависи от решенията на Ердоган. Ако във Фидес има противници на разширяването на НАТО за сметка на Швеция, те предпочитат да не обявяват позицията си на висок глас.

Може би именно на тази липса на единство в управляващата коалиция разчиташе фракцията на центристката либерална партия „Моментум“, когато предложи свикване на извънредна сесия на парламента в средата на празниците. Четиридесет и девет от общо 63 опозиционни депутати бяха „за“. Тъй като 40 гласа са достатъчни за подобно решение, Кьовер нямаше друг избор, освен да свика заседанието.

Но залогът за разцепление в проправителствения лагер не се сбъдна. Орбан потвърди, че държи парламентарното мнозинство под контрол. Това означава, че ратификацията ще бъде отложена за есента, а може би и за неопределено време.

Източник: Независимая газета

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!