RMX: Унгария срещу украинското зърно „известно с високите си нива на токсини и забранени пестициди“

Стотици унгарски фермери протестираха в неделя на граничния пункт Záhony с Украйна след решението на Европейския съюз в петък да не разширява вноса на украинско зърно, известно със силната си зависимост от токсични вещества и пестициди, забранени в Европейския съюз, пише RMXnews

Фермери с трактори и друга селскостопанска техника се наредиха на главния път към граничния пункт, като машините им заеха едната лента за движение.

Ищван Якаб, президент на Унгарската федерация на групите на фермерите и земеделските кооперации (Magosz), която организира демонстрацията заедно с Националната земеделска камара (NAK), нарече решението на Европейската комисия да не удължи забраната за внос на украинско зърно за неприемливо за Унгарски фермери.

Президентът на Magosz.каза, че фермерите ясно застават зад унгарското правителство, което разшири забраната за внос на украинско зърно и други селскостопански продукти, в противоречие с решението на Европейската комисия.

Унгария, Полша и Словакия обявиха, че ще се противопоставят на забраната за внос на зърно от Украйна, която е в сила от шест месеца. Румъния и България, които също бяха част от зърненото ембарго, засега не са сигнализирали, че ще забранят продажбата на украинско зърно в страната им.

Освен това фермерите посочват наличието на забранени пестициди в украинското зърно , което накара някои правителства дори да унищожат партиди зърно, влизащи в техните граници. Якаб посочи, че 20 активни вещества, забранени в ЕС преди много време, са идентифицирани досега и в момента се използват в украинското земеделие и не е известно какви химикали са използвани върху културите или дали генетично модифицирани култури и семена се използват.

Якаб добави, че Магош пише отворено писмо от името на фермерите до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като я моли да вземе информирано решение по въпроса.

„Те направиха огромна грешка, като позволиха (…) на неконтролирани украински стоки да влизат в Унгария и страните-членки на ЕС през отворени граници без мита“, пише Якаб, добавяйки, че това е само „първата стъпка“ и ако войната приключи и тази ситуация се запази, европейското селско стопанство ще бъде в много трудно положение.

Всяка държава-членка трябва да мисли стратегически за това как да защити собствените си пазари и организациите на унгарските фермери трябва да се обединят за тази цел, каза Якаб.

Президентът на Magosz каза, че 42 милиона хектара обработваема земя, снабдяваща огромния украински пазар, са били „изхвърлени на нас (унгарците)“ без никаква професионална обосновка. Той също така отбеляза, че част от земята първо е била предоставена за използване от западни инвеститори, европейски и световен капитал и че унгарските фермери трябва да се конкурират с тези огромни ферми.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!