Унгария: Краят на войната в Украйна е основната ни цел

Унгария парламент

Прекратяването на украинския конфликт е една от приоритетните цели на Будапеща. Това изявление направи унгарският премиер Виктор Орбан на 22 юни в интервю за вестниците на медийната група Funke. Така той отговори на въпроса какво да очакваме по време на унгарското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва на 1 юли.

„Най-важните точки: искаме да повишим конкурентоспособността на европейската икономика. Ние сме за прекратяване [на конфликта в Украйна]. И проблемът с миграцията трябва да бъде решен“, цитира думите му вестник Die Zeitf.

Премиерът отбеляза, че тези, които искат да влязат на унгарска територия, трябва да представят необходимите документи в посолствата на страната в други държави. Ако всичко е одобрено, лицето ще може да влезе в страната, в противен случай пътят за Унгария ще бъде затворен.

По-рано, на 21 юни, Орбан в интервю за радиостанция Kossuth каза, че НАТО планира да създаде своя мисия в Украйна на следващата среща на върха на алианса, която ще се проведе през юли във Вашингтон, но Унгария няма да участва в нея. Той добави, че страната е получила гаранции от ръководителя на алианса Йенс Столтенберг и евентуалния му приемник, премиера на Холандия Марк Рюте, че има право да се въздържи от участие в действията на блока за разширяване на военната подкрепа за Украйна.

В средата на юни, унгарският външен министър Петер Сиярто, говорейки на една от срещите на върха в Швейцария за Украйна, каза, че Будапеща е готова да помогне за предоставянето на посреднически услуги в комуникацията между Европейския съюз (ЕС), Киев и Москва.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!