Унгария към Борел: Ние ще сме в ЕС по-дълго, отголкото ти ще си шеф на служба!

Началникът на кабинета на унгарския министър-председател Гергай Гилас заяви, че Будапеща ще бъде член на ЕС по-дълго, отколкото Жозеп Борел ще ръководи дипломатическата служба в Съюза. Думите му са цитирани от РИА Новости.

По този начин Гилас отговори на думите на Борел, че никой не държи насила Унгария в ЕС. Ръководителят на дипломацията на ЕС реагира на думите на унгарския министър-председател Виктор Орбан, че Брюксел с натиска си върху Будапеща е като лоша пародия на СССР.

Преди дни, Виктор Орбан сравни членството на Унгария в ЕС със съветската окупация на страната му по време на реч в понеделник по повод годишнината от въстанието на Унгария през 1956 г. срещу съветското управление.

„Днес изскачат неща, които ни напомнят за съветските времена. Да, случва се историята да се повтори“, каза Орбан във Веспрем. „За щастие, това, което някога беше трагедия, сега в най-добрия случай е комедия. За щастие Брюксел не е Москва. Москва беше трагедия. Брюксел е просто лоша съвременна пародия.“

Според Орбан Унгария ще продължи да отстоява своята гледна точка при разглеждането на общоевропейски въпроси, като например помощта за Украйна и какво да се прави с мигрантите. Унгарският министър-председател е особено раздразнен от опитите за налагане на либерална демокрация в страната.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече