Унгария: Байдън лъже! И извика посланика на САЩ да се обяснява

Сиярто

Унгарският външен министър Петер Сиярто нарече лъжа думи на президента на САЩ Джо Байдън по адрес на унгарския премиер Виктор Орбан и извика посланика на САЩ Дейвид Пресман. Това съобщи ТАСС.

„Това е лъжа, която няма да толерираме, дори и да идва от президента на САЩ“, каза дипломатът. Така той реагира на думите на американския лидер за Виктор Орбан, в който се усъмни, че последният вярва в демокрацията и „се стреми към диктатура“.

Сиярто също така подчерта, че подобни изказвания обиждат не само унгарското правителство, но и цялата страна. Той също така добави, че подобна реторика се превръща в „бреме“ в отношенията между Будапеща и Вашингтон.

Байдън направи изявлението, докато коментира срещата на Орбан с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, която се състоя в петък, 8 март, в резиденцията на бизнесмена в Мар-а-Лаго във Флорида. Сиярто също присъстваше по време на посещението на унгарския министър-председател в САЩ.

Орбан открито подкрепи кандидатурата на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за Белия дом на фона на честите противоречия на неговото правителство с администрацията на Байдън, включително и по отношение на тесните връзки между Будапеща и Москва.

Министърът на външните работи на Унгария нарече изказването на Байдън лъжа и „много сериозна обида“. „Този начин на мислене на президента и администрацията на Демократическата партия (САЩ) е тежко бреме за двустранните ни отношения“, добави Сиярто.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!