Украйна в НАТО – кога и как?

НАТО Украйна

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за английския вестник „Гардиън“ отново предложи част от Украйна да бъде приета в НАТО. По аналогия с начина, по който беше приета следвоенна Германия – само Западна Германия, без територията на ГДР, която по-късно също беше присъединена към НАТО.

По-рано Расмусен заяви за същото пред германската преса. Същото предложение беше изказано и от американския политически анализатор Хенри Кисинджър. Расмусен предлага в случая с Украйна да бъде прокарана демаркационна линия по линията на съприкосновение, контролираните от нея територии да бъдат официално предадени на Руската федерация, а контролираните от Киев територии да бъдат отделени по корейския вариант и да бъдат приети в НАТО.

Според идеята на бившия офицер от НАТО „абсолютното доверие в гаранциите на член 5 (от Хартата на НАТО за взаимопомощ) ще възпре Русия от организиране на нападения срещу украинска територия в рамките на НАТО“. Според него гаранциите за сигурността на Украйна могат да бъдат реализирани чрез въвеждане на забранена за полети зона за Русия.

Расмусен смята, че украинската армия сега е „най-закалената в битките армия в Европа и ще бъде предимство и пример за другите европейски сили“.

Идеята е подхваната от украинския политик Олексий Арестович, който е признат за екстремист и терорист в Русия. Според негово изказване в социалната мрежа Телеграм „докато вратите по пътя към НАТО са отворени е необходимо да се мине през тях, тъй като след шест месеца до една година ситуацията може да се промени драматично за нас и вместо договора за присъединяване към НАТО на хоризонта да се очертаят следващите Мински споразумения без реални гаранции“.

Вариантът е неосъществим поради позицията на Руската федерация. Той има няколко сериозни недостатъка:

  • този вариант не е бил официално предложен на Киев, както заяви ръководителят на канцеларията на президента Зеленски Андрей Ермак, макар че може и да лъже;
  • съгласието за членство в НАТО се дава с консенсус от всички членове на алианса. Очевидно е, че много от 33-те държави ще бъдат против. Във всеки случай в момента само 25 членки на НАТО преговарят за гаранции за сигурността на Украйна;
  • не е ясно защо Русия би искала тази възможност, тъй като първоначално Москва постави искане за отказ на Украйна от членство в НАТО;
  • този вариант оставя на власт в Киев русофоби и съществува голяма вероятност от възобновяване на военните действия;
  • той няма да срещне разбиране в руското общество;
  • за Въоръжените сили на Руската федерация не съществува безизходица в специалната военна операция, настъплението е в ход, икономиката на Русия расте;
  • надеждата за падането на „режима на Путин“ и идването на нов Михаил Горбачов е несъстоятелна.

Частичното членство на Украйна в НАТО е вариант на т.нар. политическа подкрепа на Украйна, която обаче има малко общо с реалността.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!