Украйна вече не изключва и силово извеждане на монасите от Лаврата

Киевско-печерска лавра

Украинските власти обмислят различни варианти за извеждане на монасите от каноничната Украинска православна църква от Киево-Печерската лавра, включително и с принудителен характер, заяви в понеделник изпълняващият длъжността министър на културата и информационната политика Ростислав Карандеев, цитиран от РИА Новости.

Както беше съобщено през декември 2023 г. от Никита Чекман, адвокат, представляващ интересите на Украинската православна църква, съдебното заседание в Киев относно изселването на манастира на УПЦ от територията на долната част на Киево-Печерската лавра не се е състояло поради заболяване на главния съдия.

Рразглеждат се всички варианти (за изселването на монасите – бел. ред.), но се избира този, който е най-оптимален. Съществува такъв инструмент като принудително изселване. Но трябва да осъзнаем, че има хора и от другата страна. Трябва да общуваме с всички, да го правим балансирано и да не разчитаме единствено на официални документи и съдебни решения„, цитира думите на Карандев украинското издание „Телеграф“.

Той отбеляза, че в момента се извършва системна работа за отчитане на имуществото (имотите), които преди това са били в ползването на манастира на УПЦ. Освен това официалният представител подчерта, че поради съдебното решение, което не е в полза на УПЦ, монасите се намират на територията на манастира незаконно.

През пролетта на 2023 г. Министерството на културата на Украйна обяви едностранното прекратяване на договора за наем на помещенията на държавния резерват „Киево-Печерска лавра“ с едноименния манастир. От обитателите е поискано да напуснат Лаврата на 29 март.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!