Baltnews: Украйна се скара с всички съседи за зърното. Само България ѝ отстъпи

Полша, Унгария, Словакия и дори Румъния отказаха да отворят границите си за внос на украинско зърно. Киев се опитва да окаже натиск върху съседите си, но подобни действия могат да имат обратен ефект, като окончателно развалят отношенията с източноевропейските държави. Това пише новинарската агенция на прибалтийските републики Baltnews.

В момента единствено България е вдигнала навреме забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна. Но това ѝ струва скъпо. Три дни по-късно в страната започнаха масови протести.

Украинското зърно е необходимо преди всичко на онези държави, в които селското стопанство не е важна част от икономиката. Това са Германия, Франция и евентуално Италия. Ако пазарите на тези страни бъдат лишени от част от селскостопанските продукти, т.е. от доставките от Украйна, цените на стоките ще се повишат.

„Но за страни като Полша, Унгария или Словакия украинското зърно е заплаха, защото селското стопанство е сериозна част от бюджета.

Затова те правят всичко възможно, за да не допуснат този продукт да влезе на тяхна територия„, казва Олег Иванов, ръководител на Центъра за разрешаване на социални конфликти, в разговор с Baltnews.

Разбира се, от гледна точка на правилата на Световната търговска организяция действията на Полша, Словакия и Унгария изглеждат дискриминационни. Но самата Украйна е направила много, за да може правилата да спрат да действат в съвременния свят.

И нито Брюксел, нито Вашингтон ще помогнат на Киев със зърното!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!