Украйна се разсърди и на Г-20

Украинското министерство на външните работи изрази недоволство от частта от заключителната декларация на срещата на върха на Групата на 20-те (Г-20) относно украинската криза, тъй като тя не съдържа антируски формулировки в полза на Киев. Съответният пост се появи във Facebook на представителя на украинското външно министерство Олег Николенко.

Дипломатът благодари на партньорите на републиката, които са се опитали да включат „силни формулировки“ в текста, но отбеляза, че Г-20 няма с какво да се гордее. „Очевидно е, че участието на украинската страна щеше да позволи на участниците да разберат по-добре ситуацията. Принципът „нищо за Украйна без Украйна“ остава ключов както винаги„, подчерта той.

Николенко публикува откъс от текста на декларацията, в който формулировката е променена, за да се угоди на Киев. По-специално, фразата за съществуването на различни гледни точки по украинската криза е зачеркната и вместо нея има призив за „единодушно осъждане“ на Русия.

На страните от Г-20 им отне повече от 150 часа преговори, за да постигнат съгласие по формулировката за конфликта в Украйна в текста на заключителната декларация от срещата на върха. Преговорите показаха големи различия между страните от Г-7, както и между Русия и Китай.

КритичноБГ припомня, че вчера Financial Times цитира в своя статия външните министри на страните от Г-20, според които лидерите на страните от Г-20 не са успели да се споразумеят за съвместно изявление, в което да осъдят нахлуването на Русия в Украйна.

Медията припомня, че Китай и Русия са отхвърлили формулировката, обвиняваща Москва за конфликта, което подчертава липсата на общ консенсус относно подкрепата за Киев.

Вестникът нарече декларацията удар по Запада, който през последната година се опитваше да убеди развиващите се страни да осъдят Москва и да подкрепят Украйна. В предишната декларация на Г-20, публикувана в Индонезия през ноември 2022 г., се споменаваше „агресията на Руската федерация срещу Украйна“.

Източник: Лента

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!