Украйна се отметнала в последния момент в договор с Русия

от Лазар Лазаров

Русия и Украйна са преговаряли два месеца с Турция за споразумение за гарантиране на безопасността на корабоплаването в Черно море и постигат договорка по текст, който е трябвало да бъде обявен от Анкара. Киев обаче внезапно се оттегля от сделката. Това съобщи агенция Ройтерс, като се позовава на източници.

Отбелязва се, че Украйна официално не е искала да подпише споразумение, но е дала съгласието си на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да го обяви.

„В последния момент Украйна внезапно се оттегли от споразумението и сделката беше анулирана“, заяви един от източниците на агенцията.

В текста на сделката се посочва, че Турция „като част от посредническите си усилия“ е постигнала споразумения с Украйна и Русия „за осигуряване на свободно и безопасно корабоплаване на търговски кораби в Черно море“ в съответствие с Конвенцията от Монтрьо за режима на проливите.

Отбелязва се, че Москва и Киев са предложили гаранции за сигурността на корабите, като са обещали да не ги удрят, арестуват или претърсват, стига да са празни или товарът им да е обявен като невоенен.

В същото време тези гаранции не се прилагат за военни кораби, граждански плавателни съдове, превозващи военни стоки, с изключение на морския транспорт, договорен от страните в рамките на международни мисии.

Както отбелязва Ройтерс, преговорите по сделката за корабоплаването, за които не е съобщавано досега, дават представа за тихата дипломация, която се води при закрити врати, за начините двете враждуващи страни да започнат преговори, макар и на първо време само за търговското корабоплаване.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!