Украйна погна бивш зам.-министър на отбраната. Присвоил 1 000 000 000 гривни!

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) обвини бивши заместник-министър на отбраната на страната в присвояване на бюджетни пари. Съответното съобщение се появи в Telegram- канала на дивизията.

Събрахме доказателства за престъпната дейност на бившия заместник-министър на отбраната на Украйна , който заемаше този пост от 2021 до 2023 г. Той е заподозрян в присвояване на държавни средства на стойност почти един милиард гривни (47,5 млн. лева)“, се казва в публикацията.

Служители на СБУ обясниха, че обвиненията са свързани със закупуване на неотговарящи на изискванията зимни униформи, извършени през 2022 г. Тогава оборудването се оказа неподходящо за използване през студения сезон.

На свой ред ТАСС, позовавайки се на местни медии, предполага, че става дума за Вячеслав Шаповалов, който е отговарял за закупуването на униформи през споменатия период.

От СБУ отбелязват още, че обвинения по случая са повдигнати на бившия временно изпълняващ длъжността директор на дирекция „Обществени поръчки“ на Министерството на отбраната. Уточнява се, че и двамата обвиняеми са заплашени от до 12 години затвор с конфискация на имуществото.

По-рано Държавното бюро за разследване (ДБР) на Украйна повдигна задочни обвинения срещу началника на Руската гвардия Виктор Золотов, редица служители на ФСБ на Русия и ръководителите на СБУ от времето на бившия президент на републиката, Виктор Янукович.

Според бюрото бившите служители на звеното в интерес на Москва „разпалват национална и религиозна вражда и омраза сред гражданите поради техните идеологически убеждения“.

Междувременно президентът Зеленски поиска още пари от Запада, даже в кредити, пък обеща да върне парите.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече