Украйна е търгувала с Крим след началото на войната под масата?

от Лазар Лазаров

Заводът, свързан с депутата от Върховната рада на Украйна от управляващата партия „Слуга на народа“ Александър Куницки, е продал оборудване на Крим след началото на Специална военна операция (СВО) на Русия.  За това пише  украинското издание „Зеркало недели„, предава Lenta ru.

Съобщава се, че става дума за завода в Харков AutoEnterprise, който произвежда и инсталира зарядни станции за електрически автомобили и внася автомобили. Куницки заема ръководни позиции в компанията, преди да стане депутат, но не прекратява връзките си с холдинга след избирането му.

Украинското издание отбелязва, че през 2021 г. AutoEnterprise заобикаля забраната за търговия с Крим, като сключва споразумение с бизнесмена Руслан Девлечаев, който развива зелена енергетика в района.  Крим не е споменат в споразумението, но по-късно стоките на компанията се озовават в републиката. Друг депутат от партията на Владимир Зеленски, Алина Мустафаева, която продължава да работи в холдинга, също участва в осъществяването на сделката.

По-рано London Insider съобщи за участието на замесени в скандала с кражбата на оръжие в Украйна в доставката на титаносъдържащи руди за Крим. Посредник на седлката е бил депутатът от Радата от партията „Баткивщина“ Сергей Тарута.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!