Украйна към украинците: Гответе се през зимата да нямате дълго време ток

Генералният директор на украинската енергийната компания Yasno Сергей Коваленко заяви, че украинците трябва да се подготвят за дълги прекъсвания на електрозахранването през зимата поради трудната ситуация със съоръженията от сектора в страната. Това съобщи каналът Telegram „Страна.ua“.

„Моята базова прогноза е, че ще има дефицит в енергийната система около 30-35%. Какво означава това за потребителите? Ако се ремонтира критичната инфраструктура и след това се разпредели остатъкът, то дефицитът за потребителите ще е 50%. Тоест основната прогноза е 12 часа без ток“, пише той.

Коваленко каза, че окончателната прогноза може да бъде направена през август. По думите му до месец ще стане ясен броят на разрушените централи, които ще бъдат възстановени до началото на застудяването. Метеоролозите също ще ви кажат колко тежка ще бъде зимата, която идва.

По-рано, на 2 юни, украинската енергийна компания Yasno съобщи, че в почти цялата страна са въведени аварийни прекъсвания на тока. Аварийни спирания все още не са въведени в три региона: Волинска, Лвовска и Закарпатска.

Украинският министър на енергетиката Герман Галущенко каза на 4 май по време на телевизионно обръщение, че през изминалия отоплителен сезон са били унищожени повече енергийни мощности, отколкото са възстановени.

Според него през последните две седмици загубите за енергийната система на страната възлизат на над 1 милиард долара.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!