Украйна към Беларус: Трупате войски по границата ни, включително и Вагнер. Не правете трагични грешки под натиск на Москва!

Министерството на външните работи на Украйна съобщи, че е налице струпване на беларуски войски по общата им границата. Сред тях се наблюдавало присъствие и на бойци от Частната военна компания „Вагнер“. Според съобщението, мотивът за въпросното струпване бил – реализиране на военни учения.

МВнР на Украйна предупреди Беларус да не прави „трагични грешки под натиска на Москва“.

В съобщението си, външното министерство на украинците се позовава на данни предоставени му от разузнавателните служи.

В струпването на границата е налице „личен състав за специални операции, оръжия, военна техника, в това число танкове, артилерия, средства за противовъздушна отбрана – ПВО, механизирана техника и пр., както и е регистрирано присъствието на наемници от Вагнер“, се казва в изявление на украинското министерство.

Според Украйна, провеждането на учения от страна на Беларус в близост до местоположението на бившата атомна централа в Чернобил било заплаха за националната ѝ сигурност и на световната сигурност като цяло.

„Призоваваме официалните лица на Република Беларус да не правят трагични грешки за страната си под натиска на Москва и нейните въоръжени сили да спрат неприятелски действия, както и да изтеглят войските си от държавната граница на Украйна на разстояние, надвишаващо обхвата на огъня на бойните системи, с които разполага Република Беларус“, пише МВнР.

От украинското външно министерство подчертават, че Киев никога не е извършвал и няма да извършва неприятелски действия срещу народа на Беларус.

„Предупреждаваме, че в случай на нарушаване на държавните граници на Украйна от страна на Беларус, нашата държава ще предприеме всички необходими мерки, за да реализира правото на самоотбрана, гарантирано от Устава на ООН.

В същото време всички струпвания на войски, военни обекти и маршрути за снабдяване на територията на Беларус ще бъдат законни цели за Въоръжените сили на Украйна“, подчертаха от МВнР.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!