Украйна измисли нов план да лови студенти, които се укриват от фронта

Украйна ще въведе допълнителен изпит във висшите учебни заведения, за да открие „недобросъвестни студенти“, които избягват мобилизация, заяви в социалните мрежи заместник-министърът на образованието Михайло Виницкий. По думите му нововъведението ще влезе в сила в близко бъдеще.

Ако човек е дошъл в училището за следдипломна квалификация по други причини, той може да има затруднения. Сега в страната има проблем: следдипломното обучение се е превърнало в начин да се избегнат определени отговорности. <…> Необходимо е да се коригира тази ситуация„, пише Виницки.

Според украинските средства за масова информация Министерството на образованието иска да узакони единния държавен квалификационен изпит за аспиранти, магистри и бакалаври, след като те са завършили половината от образователната програма.

Съответната поправка е била одобрена от комисията по образование на Радата. В близко бъдеще законопроектът ще бъде разгледан на второ четене.

По-рано говорителят на Министерството на отбраната на Украйна Дмитрий Лазуткин заяви, че някои украински служители ще загубят защитата си от мобилизация в редиците на ВСУ. Според него става въпрос за държавни служители от категории „В“ и „С“. Той подчерта, че в украинската армия могат да бъдат призовани по-специално ръководителите на някои ведомства или подразделения, както и изпълнителите.

Вчера стана ясно пък, че Министерството на отбраната на Украйна публикува списък със заболявания, които ще бъдат определяни в статута на лице, отговарящо на изискванията за военна служба, съобщават УНИАН и РБК Украйна, цитирайки откъси от заповедта.

Военнослужещите на наборна военна служба ще бъдат разделени на три категории: напълно годни, годни за служба в подразделенията за военно осигуряване, териториалните центрове за комплектуване, центровете за обучение, медицинските подразделения, логистичните, комуникационните, оперативните подразделения за поддръжка или охрана, или негодни.

Лицата, подлежащи на военна служба, които ще бъдат признати за годни:

остатъчни промени след излекувана туберкулоза;
хроничен вирусен хепатит с незначителни увреждания на функциите;
заболявания, свързани с ХИВ, и безсимптомно носителство на ХИВ;
бавно прогресиращи заболявания на кръвта (рак на кръвта);
невротични леки психични разстройства с възстановяване и др.

Военнослужещите на наборна военна служба се признават за годни за служба в тила с: клинично излекувана туберкулоза;
хроничен вирусен хепатит с умерена дисфункция;
заболявания, свързани с ХИВ, с имунна субкомпенсация;
рак на долната устна, рак на кожата;
доброкачествени новообразувания с умерена дисфункция и др.

Хората с активна прогресираща туберкулоза с разпад на белодробната тъкан, тежък вирусен хепатит, ХИВ инфекция, която е придружена от паразитни заболявания, злокачествени тумори и т.н. ще бъдат считани за НЕГОДНИ за военна служба и ще бъдат изключени от списъците за набиране както в мирно, така и във военно време.

Източник: RBK

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!