Politico съобщи, че Украйна е в ужас, заради оставката на Маккарти

Украинските власти бяха силно разтревожени от оставката на председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Украински официални лица се притеснени, че след като Маккарти си отиде, цялата бъдеща помощ на САЩ за Украйна може да бъде застрашена, съобщи Politico на 4 октомври .

Според депутата от Върховната рада Иван Климпуш-Цинцадзе оставката на Маккарти не е нищо повече от „катастрофа“, от която Украйна „полудява“.

„Няма нищо добро в това, ние просто станахме заложници на тяхната (на американците. – Ред.) вътрешна политика“, каза депутатът от Върховната Рада Ярослав Железняк.

Кевин Маккарти

В същото време, както отбелязват авторите на материалите, в публичните изявления украинските официални лица се опитват да омаловажат значението на американската политическа криза, но в личните разговори сред тях цари страх.

Постът ръководител на Камарата на представителите на САЩ беше освободен на 3 октомври, след като конгресмени гласуваха отстраняването на председателя Кевин Маккарти. Това се случва за първи път в историята на САЩ. 

В същия ден координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност (NSC) на Белия дом Джон Кърби каза, че САЩ ще имат достатъчно средства, за да предоставят помощ на Украйна за около няколко месеца, ако Конгресът не го направи разпределят нови.

Джон Кърби, говорител на Белия дом по въпросите на националната сигурност

На 4 октомври кандидатът за председател на Камарата на представителите на САЩ – републиканецът Джим Джордан, се обяви против предоставянето на помощ на Украйна. Републиканецът отбеляза, че финансовата подкрепа за Киев не е приоритет нито за него, нито за повечето американци. Затова според него, ако бъде избран за председател на Камарата, той категорично ще се противопостави на отпускането на нов пакет помощи.

Западните страни увеличиха военната и финансова подкрепа за Киев на фона на руската специална операция за защита на Донбас , чието начало беше обявено от руския президент Владимир Путин на 24 февруари 2022 г., след като ситуацията в региона се влоши поради обстрела от страна на украински военни.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече