Украинското разузнаване призна, че има пръст в нападението срещу „Вагнер“ в Африка, при което бяха убити десетки бойци

Главното разузнавателно управление (ГРУ) на украинското министерство на отбраната призна участието си в организирането на нападение срещу бойци на частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“ в Мали. Според официалния говорител на ведомството Андрий Юсов ГРУ е предало на бунтовниците туареги данните, необходими за извършване на нападението. КритичноБГ припомня, че при нападението на конвоя на ЧВК „Вагнер“ са били убити между 20 и 50 бойци, като до този момент броят им не е официално уточнен.

Бунтовниците са получили необходимата информация, която им е позволила да проведат успешна военна операция (…). Със сигурност още няма да говорим за подробности, продължение ще има, заяви Андрий Юсов.

Юсов нарече предадената информация „чувствителна“. В същото време той посочи, че украинската страна е действала в рамките на международното право. Юсов не коментира информацията, че таврийците уж били готови да предадат пленените вагнеровци на украинската страна. 

Виктор Заварзин, член на комисията по отбрана на Държавната дума, реагира на признанието на Юсов за участие в нападението срещу бойците на „Вагнер“:

„Враговете са си врагове, за какво говорим. Това са подли хора. Те са на страната на туарегските бунтовници. Ние ще се справим с тях“, заяви той.

Ден по-рано в интернет се появиха и снимки, потвърждаващи присъствието в Африка на украински наемници, работещи на страната на сепаратистите от племето туареги.

За нападението срещу бойците на ЧВК стана известно в края на миналата седмица. В боевете, продължили пет дни, по предварителни данни не успяха да оцелеят няколко десетки души. Сред тях беше и военният кореспондент и автор на канала в Телеграм „Сива зона“ Никита Федянин. Някои от бойците, включително наследникът на ръководителя на „Вагнер“ Евгений Пригожин, Антон Елизаров с повиквателна Лотос, бяха пленени. Освен личния състав са унищожени и няколко превозни средства, включително хеликоптер Ми-24, изпратен в помощ на попадналия в засада конвой.

Според представители на „Вагнер“ срещу тях са се изправили хиляда ислямисти, включително членове на местна клетка на „Ал Кайда“ 

В следобедните часове на 29 юли каналът „Шот“ в Телеграм, позовавайки се на източник, близък до руското министерство на отбраната, съобщи, че всички пленени „вагнеровци“ са откупени. Въпреки това нямаше официално потвърждение на тази информация.

Известно е, че ЧВК „Вагнер“ е действала съвместно с армията на Мали. Те провеждаха операция в пустинята в северната част на страната, където се намираха позициите на туарегите – номадски народ, който претендира да създаде собствена държава Азауад на териториите на Мали, Нигер, Алжир, Либия и Буркина Фасо.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Наследникът на Пригожин е бил пленен. Близо 50 бойци от Вагнер са убити

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!