Украинско зърно ли? Полските фермери още по-бесни. Показаха на чакащите 1300 камиона, какво следва

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

В Полша ядосаните протестиращи фермери спряха три украински камиона, натоварени със зърно на границата с Украйна, и изсипаха съдържанието на пътя. Това съобщи един от организаторите на протестите Рафал Меклер в неделя, 11 февруари.

Инцидентът е станал на националната магистрала, водеща до граничния пункт Дорохуск.

В Дорохуск фермерите изсипаха зърното от камионите, а камионите ги върнаха в Украйна“, цитира Меклер вестник Kresy.

Протестиращите на границата фермери се противопоставят на вноса на зърно от Украйна, което наводнява местните пазари, като по този начин лишава полските фермери от доходи. В същото време, според Меклер, Европейският съюз не прави нищо, за да коригира по някакъв начин ситуацията.

„Тъжно е, че поляците трябва да вземем нещата в свои ръце, но когато европейската колективна ферма не слуша, действа срещу страните членки и местните власти не могат да се противопоставят, няма изход“, подчерта той.

Ден по-рано беше съобщено, че на украинско-полската граница се е образувала опашка от 1300 хиляди камиона поради блокиране на контролно-пропускателните пунктове (КПП).

Както уточни прессекретарят на Държавната гранична служба на Украйна Андрей Демченко, протестиращите са блокирали три контролно-пропускателни пункта: Шегини – Медика, Ягодин – Дорохуск, Рава-Руская – Хребене.

Полските превозвачи, а след това и фермерите, започнаха да блокират автомобилни контролно-пропускателни пунктове на границата с Украйна още в началото на ноември миналата година.

Те настояха за въвеждане на търговски разрешителни за украинските превозвачи и ограничаване на броя им. Заради това на границата се натрупаха огромни опашки от камиони. На фона на граничната блокада в Украйна започнаха прекъсвания в доставката на някои стоки.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!