Украински войник в Угледар: Командването ни обеща ротация, но все я няма. Няма и евакуация. Казват да се държим…

Мilitary Аnalytics

Украински войник

Украински войник в Угледар: Командването ни обеща ротация, но все я няма. Няма и евакуация. Казват да се държим…

Украинският военно аналитичен канал в Телеграм Мilitary Аnalytics описва изключително тежката ситуация за ВСУ в няколко фронтови направления в района на СВО. Според експертите, положението на украинските подразделения в Угледар е повече от незавидно. Руснаците контролират всички пътища за бягство, а от ВСУ е надяват, ако групи от по 10 човека започнат да напускат има шанс между 4 и 6 войника да успят да се измъкнат живи. Ето какво пишат военните кореспонденти на канала:

„Ситуацията в Угледар е много сложна, пише украинският военен Станислав Бунятов в канала си в Telegram. Той цитира публикация на войник от 72-ра ОМБр на ВСУ, който се сражава в това направление.

Според войника сега атаката на руските войски към Угледар идва от три страни: Водяное, Пречистовка, Павловка. Руските части са проникнали на юг и на запад от града, там се водят тежки боеве. Пешеходният участък е добре обстрелван с минохвъргачки и артилерия, Въоръжените сили на РФ изстрелват много безпилотни самолети, контролират на практика целия път.

Ако напускат града на групи от по 10 души, 4-6 от тях стигат живи.

Угледар на 30 септември. Градът е почти обкръжен, а единственият път за бягство на ВСУ е обстрелван от руските сили

Угледар на 30 септември. Градът е почти обкръжен, а единственият път за бягство на ВСУ е обстрелван от руските сили

„Командването обещава ротация от седмица насам, но все я отлага заради външни промени и ни казва да се държим. Няма никаква евакуация, тъй като БМП дори нямат време да стигнат до Угледар“ – се посочва в поста.

На украинските военни им липсват храна и боеприпаси. Единствената възможност се вижда в планомерното напускане на позициите и излизане с бой“, добавят военните експерти.

По-рано военно аналитичен канал в Телеграм Мilitary Аnalytics писа:

Командирът на 72-ра бригада на ВСУ, която защитава Угледар, очевидно е бил отстранен от поста си. Това става ясно от публикация на страницата на бригадата във Facebook.

В нея се цитират думите на командира на бригадата Иван Винник, който благодари на войниците и офицерите от бригадата за „общата борба“ и говори за службата си в бригадата в минало време.

Отбраната в останалата под украински контрол част на Угледар се държи от частите на 72-ра бригада на ВСУ, която е в оперативно обкръжение, като черният път, който все още дава възможност за изтегляне, вече е обстрелван от руските въоръжени сили.

Военният канал пише и за ситуацията на Курахово-Покровско направление:

По Курахово-Покровско направление руските въоръжени сили продължават да атакуват Цукурино от различни страни. Сраженията се водят в покрайнините на селището. Тук руските въоръжени сили започват пълномащабно нападение срещу отбраната на ВСУ в селището.

Руските войски от север навлязоха в района на железопътната гара и се окопават там. През цялата нощ в източната част на Цукурино се водеха боеве. Руските части се опитваха да изтласкат украинския гарнизон назад зад железопътната линия. Най-големият опорен пункт на отбраната на ВСУ тук е в птицефермата Цукурино, разположена в североизточната част, където се водят тежки боеве.

Трудността на отбраната за украинските войски тук се състои в това, че основните отбранителни укрепления на ВСУ са зад Цукурино, изградени за отразяване на атаки от юг на север. Но руските сили атакуват от север на юг.

Ако Цукурино бъде превзет, това ще откъсне украинската групировка в Горняк и Курахивка от основните сили, завършва украинският канал в Телеграм

По-рано днес стана ясно, че руските военни сили са атакували с дронове „на вълни“ столицата на Украйна Киев тази нощ. Това информира местната медия УНИАН, като добавя, че това е четвъртият път за този месец. Според медията, най-вероятно атаката е извършена с дронове Shahed.

„Руските нашественици са удряли града повече от веднъж както с дронове, така и с ракети. В резултат на вражеските въздушни удари има много разрушения, ранени и жертви. В нощта на 30 септември противниците отново атакуваха Киев с дронове, а в столицата се чуха мощни експлозии. Около 5 часа сутринта кметът Виталий Кличко съобщи, че в небето над и близо до града има вражески дронове. Главата на столицата добави, че силите за ПВО работят в Оболонския район на Киев.“

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

„Безпрецедентна“ атака с дронове от руснаците по Киев тази нощ! Вдигнаха влак с боеприпаси във въздуха в Николаев

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!