Украински командир за боевете в Харков: Нямаше отбранителна линия. Руснаците просто влязоха. Това е предателство!

от Лазар Лазаров

Ръководителят на антикорупционния център „Межа“ Мартина Бохуславец написа доклад в „Украинска Правда“ с въпроса „Къде са укрепленията?“ Тя съобщава, че милиони долари, които са били предназначени за изграждането на укрепления в Украйна, вместо това са били „прехвърлени в Харков към подставени компании на аватари“, предаде Human Events. 

Бохуславец заяви, че украинската Харковска областна военна администрация (Харковска ОВА) е изплатила средства на фиктивни компании по време на строителството и укрепването на Харковска област. Докладът идва в момент, когато руските сили са навлезли в северния регион на Украйна, а САЩ продължават да финансират войната.

Според доклада, публикуван в Украинска правда, руската армия е започнала да напредва в северния регион на Украйна, където финансирането, определено за укрепване, е прехвърлено на фалшиви компании.

Офанзивата на руската армия започна в понеделник с атаки срещу градове и села, съобщи Kyiv Post. Там според доклада Украйна там е похарчила общо 7 милиарда гривни за отбрана.

Това става в момент, когато британската обществена медия BBC съобщи, че областен украински командир в Харков е заявил, че първата линия на отбрана е липсвала в резултат на масово „предателство“ в северния регион на страната.  „Нямаше първа линия на отбрана. Видяхме го. Руснаците просто влязоха. Те просто влязоха, без никакви минирани полета“, разказа пред изданието Денис Ярославски, командир в района, отговарящ за Украинския специален разузнавателен отряд.

Той заяви пред BBC, че правителствени служители твърдят, че са изградили мините като първа отбранителна линия на огромна цена. „Или това е акт на небрежност, или е корупция. Не беше провал. Това беше предателство„, отбеляза Ярославски, след което добави: „Когато се бихме за тази територия през 2022 г., загубихме хиляди души. Рискувахме живота си.“

„И сега, защото някой не е построил укрепления, отново губим хора“, подчерта той.

През март Правителствената служба за отчетност на САЩ (GAO) докладва за липсата на надзор върху средствата, насочени към Украйна по време на войната. В доклада си от март GAO констатира, че Министерството на отбраната (DOD) на САЩ не е в състояние да осигури надзор върху средствата, изпращани в Украйна по време на войната.

DOD не разполага с качествени данни, за да проследи доставката на отбранителни артикули в Украйна. Ръководството на DOD за предоставяне на отбранителни продукти не определя ясно в кой момент от процеса на доставка отбранителните продукти трябва да бъдат регистрирани като доставени или не предоставя ясни инструкции за това как клоновете на Министерството на отбраната трябва да потвърдят доставката“, се казва в съобщението на Правителствената служба за отчетност.

От GAO добавят, че липсва пълна документация за финансирането, изпратено за военните усилия.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

 

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!