Украински военен: Руснаците успяват да пробият от време на време. Да не прибързваме с пробива в Курск. Може да се обърнат нещата

Руски войници върху танк

Украински военен експерт за пробива на руснаците в Курск: Да не прибързваме, може и да се обърнат нещата

„Не е необходимо да се правят прибързани заключения за пробив на руските войски в украинската отбрана в Курска област, защото украинските отбранителни сили могат да донесат положителни новини. Това е заявил ръководителят на Центъра за военно-правни изследвания, военният експерт Александър Мусиенко, предава УНИАН, цитирана от Фокус.

Мусиенко е отговорил на въпрос за информацията, посочена по-рано от анализатора на Forbes Дейвид Акс че Въоръжените сили на Украйна изглежда са заседнали южно от град Веселое (Курска област) и са попаднали в „брутална засада“ там, губейки ценното си оборудване.

Мусиенко е припомнил, че „днес в Курск се намират около 50 хил. руски войници, но тази войски са ограничени от украинските сили“.

„Това е минималната бройка, която със сигурност няма да се отправи на изток“, е заявил Мусиенко.

Той е допълнил, че от страна на руснаците се извършват атаки и „ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ се регистрират пробиви, защото врагът трупа сили и средства“.

Украински войници се предават в плен

Украински войници се предават в плен

„Не бих правил прибързани заключения по отношение на това нахлуване. Защото смятам, че ще видим и някои положителни новини в този смисъл, защото, този пробив – той е без стабилизиране на фланговете. Това е просто пробив, опит за пробив, който по принцип може да бъде спрян, включително и фланговите операции. Там нашите флангове се държат доста добре“, е подчертал Мусиенко.

Според него това не означава, че има „мащабно руско контранастъпление, което вече изтласква украинските войски от Курска област“.

„Те направиха подобни неща преди месец. Искам да ви напомня, че през септември имаше атака също на този фланг в района на Коренево. За съжаление, те успяха да скрият понтонните си преходи малко под нивото на водата, по-малко видими за въздушното разузнаване. Поради това невинаги са били поразявани навреме. Но все пак бяха ударени и заради това получиха някои войски“, е подчертал военният експерт.

Той е убеден, че днес в глобален план ситуацията е под контрол.

Както писа днес КитичноБГ приблизително 1500 войници от украинските въоръжени сили (ВСУ) са обкръжени от руски войски в Курска област. Противникът е попаднал в близост до село Олговка.

В резултат на това руските въоръжени сили са успели да изтласкат противника от четири населени места – Шептуховка, Михайловка, Леонидово и Любимовка. Също така на 11 октомври беше съобщено, че руските военни са освободили село Новоивановка в Суджански район. Това пише Lenta.ru, позовавайки се на канала в Телеграм Mash

Руската армия е преминала към активни операции в Курска област. Известно е, че ВСУ напускат село Леонидово с бронирана техника, а от Сумска област към границата се изтеглят резерви. Освен това, според източника Mash, украинските оператори на дронове в паниката са унищожили оборудването си.

За това говори и генерал-майор Апти Алаудинов, командир на специалните сили „Ахмат“ и заместник-началник на главното военно-политическо управление на руското министерство на отбраната.

„Наистина, врагът е изпаднал в паника и ние я регистрираме“, каза той.

Forbes: Най-добрите бойни машини на Украйна бяха жестоко обстреляни в Русия

Въоръжените сили на Украйна попаднаха в „брутална“ засада в Курска област, пише Дейвид Акс за Forbes. Материалът бе публикуван от Фокус:

На 6 август мощни украински сили – около десетина батальона от 400 души от осем различни бригади – нахлуха в руската Курска област и бързо превзеха 1035 кв. км от областта от неподготвените руски защитници.

Пет седмици по-късно, на 12 септември, отделна украинска сила с няколко роти или батальони предприема второ нахлуване- преминавайки руско-украинската граница край Новий Пут, на 32 км западно от главния Курски залив. Очевидната цел на този втори настъпателен удар е амбициозна: да се изтеглят войски на изток към главния укрепен пункт и да се задържат потенциално хиляди руски войници между украинските нашественици и границата.

Forbes: Най-добрите бойни машини на Украйна бяха жестоко обстреляни в Русия

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!