NYT: Поражение на Украйна ще означава катастрофа за американската сигурност

Ако контраофанзивата продължи, Въоръжените сили на Украйна ще бъдат изправени пред катастрофално поражение. Това пише в своя статия за New York Times колумниста Дейвид Френч.

„Когато пътувах до Украйна през май, успях да видя отблизо ракетните атаки, жизненоважната роля на западното оборудване във военните усилия и забележителната смелост на украинския народ. Но имаше и други неща, които видях и които не можах да обработя веднага. Бях там в седмиците преди украинската контраофанзива и макар да бях изненадан от решителността на украинците, бях поразен и от нещо друго: усещането, че украинците са, ако не песимистично настроени, то дълбоко отрезвени от мащаба на военното предизвикателство“, споделя впечатления от пътуването си в Украйна Френч.

„Това, което някога се очакваше да бъде светкавична руска атака, се превърна в мрачно състезание на волята и макар украинците да са готови да се бият, те няма да могат да задържат Русия без постоянна западна подкрепа. Това означава, че една руска победа над Украйна би означавала и победа над Съединените щати – и зашеметяващ обрат в съдбата на Владимир Путин след грешките в първоначалния руски план“, смята анализатора.

„Ако Украйна бъде принудена да се моли за мир, дори ако запази контрола си над Киев, тогава е лесно да си представим краха на Володимир Зеленски и възстановяването на престижа на руската армия. В края на краищата, тя ще е спечелила по класическия руски начин: като е издържала повече, отколкото противникът ѝ може да издържи, и бавно го е смляла до поражение – катастрофален резултат за американската сигурност, Запада, украинската независимост и международния ред“, посочва Френч.

Според колумниста, Киев трябва да спре с опитите за настъпление. Украинското командване обаче вярва, че скоро ще настъпи повратна точка, която ще допринесе за „истински пробив“, уточнява журналистът. Дейвид Френч добавя и, че Западът е започнал да намалява подкрепата за Украйна. Както обясни журналистът, тази ситуация може да повлияе и на по-нататъшното поражение на киевския режим.

По-рано авторът на 19FortyFive Робърт Фарли препоръча на президента на Украйна Владимир Зеленски да прояви мъдрост и да предаде част от териториите на Русия.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече