Украинец пред АФП: Да, руснаците ще ни спрат в Курск. Искахме да покажем, че и ние можем да атакуваме

Украйна се опитва да дестабилизира Русия. Това заяви високопоставен украински служител по въпросите на сигурността пред агенция Франс прес, цитирана от Pronews. 

На този фон руската страна отговаря лаконично със строго предупреждение във всички посоки: „Нашият отговор ще дойде скоро“ и сега всички са затаили дъх за това какво всъщност ще се случи. (Има се предвид официалният говорител на МВнР на Русия Мария Захарова)

Всички индикации обаче сочат, че едната от целите на Украйна – да „сплаши“ руското ръководство и да премести сили от другите фронтове – не се постига. Русия продължава да оказва натиск в Украйна, тъй като знае, че всички украински резерви се придвижват към Курск (разстоянието е изключитеелно голямо и украинците не си позволяваха по-рано дислоциране, защото щяха да бъдат забелязани). Руските сили от Харков не тръгнаха да помагат, където Волчанск вече е на крачка от обявяването за руски град.

Обяснявайки стратегическите цели на Курската офанзива, служителят заяви, че Украйна се стреми да разпръсне силите на Москва и да пренесе войната на руска територия.

„Ние сме в настъпление. Целта е да се разпръснат позициите на противника, да се нанесат максимални загуби, да се дестабилизира ситуацията в Русия, тъй като те не са в състояние да защитят собствените си граници, и да се пренесе войната на руска територия“, каза въпросният служител, който не пожела да бъде назован.

Украинският служител посочи, че броят на украинците бил в „хиляди“, като има данни, че четири пълни бригади се намират на руска територия.

Изненадващата атака, която според украинския служител, говорил снощи пред агенция Франс прес, била вдигнала моралния дух на обществото и на украинските въоръжени сили, които са изтощени от две години и половина руска операция, която не мобилизира дори значителни резерви.

„Това е една много добра операция“, която „хвана руснаците неподготвени“ и „наистина вдигна нашия морал, този на украинската армия, държавата и обществото“, каза служителят.

След месеци на отстъпление на източния фронт „тази операция показа, ЧЕ И НИЕ МОЖЕМ ДА АТАКУВАМЕ и да напредваме“.

Както отбеляза украинският служител, първоначално инвазията е имала за цел да отклони руските сили от украинските области Харков (североизток) и Добас (изток), за да намали натиска им върху киевските войски, които имат числено превъзходство и недостиг на техника.

За момента, признава той, офанзивата не е засегнала източния фронт.

„По принцип ситуацията не се е променила. Натискът им на изток продължава, те не са изтеглили войските си от тази зона“, въпреки че „интензивността на руските атаки на изток е намаляла много малко“, призна украинският служител.

Рано или късно, каза официалният представител, Русия ще спре украинските войски в Курск.

Но ако не успее да си върне териториите, „те могат да бъдат използвани за политически цели“, например по време на мирните преговори, смята служителят. Според казаното от него,

в отговор на това нападение Русия подготвя масирана ракетна атака срещу „центровете за вземане на решения“ в Украйна.

Украинецът заяви, че западните съюзници на Украйна са били предупредени за инвазията. „Тъй като в момента се използват западни оръжия“ в нея,

„нашите западни партньори са участвали косвено в организирането ѝ“, подчерта той.

Белият дом заяви в сряда, че се е свързал с Украйна, за да научи повече за „целите“ на нахлуването.

Запитан знае ли, дали завземането на Курската атомна електроцентрала, разположена близо до границата, е сред целите на операцията, той отговори: „Ще видим (…). със сигурност няма да предизвикаме проблеми с ядрената сигурност“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!