САЩ може да снабдят Киев с касетъчни ракети с голям обсег

Администрацията на американския президент Джо Байдън е близо до одобряване на доставката на ракети с по-голям обсег на действие с касетъчни бойни глави за Киев. Това съобщава „Ройтерс“, като се позовава на четирима служители на Пентагона.

Вашингтон смята, че касетъчните боеприпаси, използвани напоследък от Въоръжените сили на Украйна, са показали добра ефективност. Поради това Пентагонът възнамерява да достави на Украйна ракети GMLRS, оборудвани с касетъчни бойни глави, с обсег на действие 72 километра и балистични ракети ATACMS с обсег на действие 306 километра.

Сега украинските войски разполагат със 155-милиметрови артилерийски касетъчни снаряди с обсег 29 километра. Един такъв касетъчен боеприпас съдържа 48 подбоеприпаса. Ракетата ATACMS вече има повече от 300, а ракетата GMLRS – повече от 400 такива суббоеприпаса.

Пентагонът предполага, че спешната доставка на GMLRS и ATACMS на фронта може да промени ситуацията на бойното поле в полза на ВСУ.

В същото време източниците отбелязват, че решението за доставка на ракети на Киев все още не е окончателно. Възможно е администрацията на САЩ, за да не предизвика остър отговор от страна на Русия, изобщо да откаже да предаде ракетите на Украйна.

По-рано беше съобщено, че САЩ планират да изпратят нова партида касетъчни боеприпаси на Украйна в близко бъдеще.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!