Украински офицер: Загубите сред наборниците са 80-90%

Подполковник Виталий Бережной, старши офицер в Полтавското областно военно наборно управление, заяви, че частите на Въоръжените сили на Украйна са понесли изключително сериозни загуби в сраженията с руските войски, пише MWM. Това е последният от поредицата многобройни признаци, че загубите на личния състав стават все по-опустошителни.

„От 100 души, които попълниха нашите части през есента на миналата година, са останали 10-20 души, останалите са убити, ранени или са осакатени“, каза Бережной, като отбеляза, че нивото на загубите в наборните части е достигнало 80-90% през последната година.

Изявлението на Бережний далеч не е единствено по рода си. Посланикът на Украйна във Великобритания и бивш външен министър Вадим Пристайко отбеляза катастрофалните загуби на личния състав още през април. „Нашата политика от самото начало беше да не обсъждаме загубите. Когато конфликтът приключи, ние ще ги назовем. Мисля, че броят ще бъде ужасно голям“, отбеляза тогава той.

Нещо повече, това изявление беше направено още преди началото на украинската контраофанзива срещу руските позиции в началото на юни, която според източници от руското правителство е довело до над 70 000 жертви на ВСУ.

Като се има предвид, че общият брой на населението на Украйна надхвърля 40 милиона души и че мъжете на възраст от 18 до 60 години подлежат на обща мобилизация, значителният човешки ресурс позволява на ВСУ да понесе огромни загуби за дълъг период от време. Нещо повече, тази тенденция може да се запази и през 2024 г., ако основните загуби продължат да бъдат сред наборните части.

Въпреки това по-рано през септември Министерството на отбраната на Украйна разшири кръга на наборните войници: отсега нататък под прицел ще бъдат вземани мъже с хепатит, такива с безсимптомна ХИВ инфекция и клинично лекувана туберкулоза.

Що се отнася до съдбата на новобранците във ВСУ, в репортаж на The Wall Street Journal от май се подчертава, че на мобилизирани мъже от селата се дават пушки и униформи от съветската епоха и се изпращат на фронтовата линия само след две нощи в базовия лагер, като офицерите уверяват, че пълната липса на обучение ще бъде компенсирана с „обучение на бойното поле“.

Според американското изданиe, Киев изпраща на фронтовата линия „мобилизирани войници и подразделения на териториалната отбрана, понякога с различни нива на подготовка и различни оръжия„. Твърди се, че това се прави, за да се „запазят обучените и оборудвани на Запад бригади за очакваното контранастъпление“.

Беше отбелязано също, че наборните войници са нарекли фронтовата линия край Артемовск „ад на земята“, а източници от фронтовата линия се оплакват от огромните загуби на наборни войници в „месомелачката“. Бившият американски морски пехотинец Трой Офенбекър, който се е сражавал край Артемовск, заяви, че силите на ВСУ са претърпели „огромни“ загуби в града, като средната продължителност на живота на фронтовата линия е била „от порядъка на 4 часа“.

Той добави, че в позициите има „объркване“, а руснаците атакуват „без прекъсване“ – като твърденията на Запада, че руснаците уж са изчерпали боеприпасите си, очевидно не са верни.

Константин Гончаров, бивш журналист на „Дойче веле“ в Киев, който доброволно се включи в бойните действия, заяви в интервю след престоя си на фронтовата линия: „В Артемовск, разбира се, е просто месомелачка. Много от новобранците, които попадат там… Изобщо кой ще оцелее и кой не – това е лотария„. Той описва интензивността на боевете и артилерийския обстрел като „колосална“.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече