Украйна ще съди Полша, Унгария и Словакия

Киев завежда дело в Световната търговска организация срещу Унгария, Полша и Словакия, защото те удължиха забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, в противоречие с решението на Европейската комисия. Това съобщи на 18 септември заместник-министърът на икономиката и търговски представител на Украйна Тарас Качка в интервю за Politico.

Важно е да се докаже, че тези действия (забраната за износ на украинско зърно – бел. прев.) са юридически неправилни. И затова ще започнем процеса още утре. В продължение на много години именно Европейската комисия е посредник в търговските преговори и институцията на търговската политика за целия Европейски съюз. И ние сме свикнали да работим на тази основа. Систематичният подход на Будапеща и Варшава да игнорират позицията на институциите на ЕС в търговската политика, мисля, ще бъде проблем за ЕС като цяло, защото няма единство„, каза Качка.

Той също така добави, че Киев се готви да предприеме ответни мерки срещу полския износ на плодове и зеленчуци. Според него действията на Унгария, която от своя страна разшири търговското ембарго с още 25 украински селскостопански продукти, включително месо, могат да се разглеждат като „политическо изявление“ за блокиране на търговията с постсъветската република и „игнориране на Брюксел“.

В нашите очи тези мерки на Унгария и Полша са изявление на пълно недоверие към Европейската комисия„, заяви ръководителят на Украинската търговска камара.

На 16 септември, вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина нарече „неочаквано твърда“ реторика на Полша по отношение на украинското зърно. „Полша и Украйна наистина винаги са се конкурирали на зърнения пазар, но в условията на военни действия се очакваше различно поведение от съседите ни“, призна Стефанишина.

На 15 септември, президентът на Украйна Володимир Зеленски, след телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заяви, че Европейската комисия е премахнала ограниченията за достъп на украински селскостопански продукти до пазара на Европейския съюз.

Забраната за внос на зърно беше в сила в България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия, като срокът ѝ изтече на 15 септември. Полша, Унгария и Словакия обаче обявиха, че налагат едностранно и без да се съобразяват с Европейската комисия ембарго върху доставките, защитавайки своите производители.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!