Дочуто от земеделците: Укpaинcко сухо мляко, фураж, зърно, мед – всичко се внасяло, въпреки забраната

Ана Валентино, която е била по време на протестите на селскостопанските производители пише в своя профил във ФБ, че протестиращите са били недоволни от предложението на правителството, видя КритичноБГ.

По-важното обаче е, че тя описва разказите на земеделците, според които укpaинcки продукти – сухо мляко, фураж, зърно, мед – всичко се внасяло и досега, въпреки забраната; управляващите са им давали „някакви компенсации само при условие, че изравнят цялата си продукция със земята“.

КритичноБГ публикува два нейни поста без съкращения:

„Ето как протече края на днешния ден. Общо взето хората бяха недоволни от предложеното, нито една точка от 5-те искания не е изпълнена. Започнаха да обсъждат на живо, но имаше и такива хитреци от преговарящите, които им казваха „не е редно тук да се обсъжда, да правим излишен панаир“, “ да се разделим по групи и всеки отрасъл да обсъди сам за себе си дали е доволен и приема или не приема предложенията на министерския съвет“, но хората се провикваха, че исканията им не са приети, че не могат да вземат решение за 5 минути при условие, че продукцията им стои в складовете.

„Ето какво ми разказаха някои от зърнопроизводителите:
1. Днес полицаите са снимали номерата на всички автомобили и трактори.
2. Укpaинcки продукти – сухо мляко, фураж, зърно, мед – всичко се внасяло, въпреки забраната.
3. Искали да им дават някакви компенсации само при условие, че изравнят цялата си продукция със земята.
4. Прекупвачите не искали да купуват от тях, защото очаквали да навлезе yкpaинcкия слънчоглед.
5. От пет години в България не се произвеждат български сортове пшеница, защото сме имали държавна лаборатория за семена завод-банка, от където се снабдяват, но вече е затворена.
6. Забранено им е да произвеждат слънчоглед от български семена.
7. Разликата между фуражното жито и житото за хора е минимална.
8. В мелниците дават едно жито – мелят го уж, а им връщат фуражно, с лоши качества и фунгицидно, затова много са се отказали от житото и са минали на слънчоглед.
9. Прекупвачите не купуват нищо, чакали да влезне официално yкpaинcкaтa стока и да паднат цените и т.н.“

 

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече