Удар в гърба на Запада! Швейцария: Преговорите за Украйна без участието на Русия са немислими

Мирните преговори за Украйна без участието на Русия са безсмислени. Това заяви говорителят на швейцарското външно министерство Пиер-Ален Елшингер. Той е цитиран от РИА Новости. КритичноБГ припомня, че именно Швейцария е домакин на така наречената мирна среща. 

„Необходимо е да се опитаме да започнем процеса на установяване на мир в Украйна. Швейцария е убедена, че Русия трябва да бъде включена в този процес. Мирен процес без Русия е немислим. С организирането на тази първа конференция Швейцария дава своя принос в подкрепа на дискусиите насочени към постигане на справедлив и траен мир в Украйна. Алтернативата би била да не се прави нищо, а това не е опция за Швейцария“, каза дипломатът.

Изявлението на говорителя на Министерството на външните работи на Швейцария по същество е официална позиция на страната домакин. Освен това, то идва само месец преди въпросната световна мирна среща, която ще се състои на 15 – 16 юни в Люцерн. 

За въпросното глобално събитие стана ясно, че са изпратени стотици покани до държавни лидери от цял свят, но не и до Русия

КритичноБГ припомня, че от своя страна Русия заяви, че не вижда и смисъл да участва в мероприятието, което ще разглежда „формулата за мир на Зеленски“.

Китай към момента мълчи, но по неофициална информация, ако вземе участие ще е на ниско дипломатическо ниво. 

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!