Удар по щат, основен производител на храни в САЩ. Забраниха поливането с подпочвени води, а резервоари и реки преливат

В края на май директорът на отдела за водни ресурси на американския щат Айдахо Матю Уивър издаде заповед, която задължи всички 6400 притежатели на разрешение за изпомпване и ползване за поливане на подпочвени води, да затворят крановете си.

Губернаторът на Айдахо Брад Литъл излезе с изявление след заповедта на 30 май, „Ограничаването на водата никога не е желателно, но директорът трябва да следва закона на Айдахо и Конституцията при издаването на тази заповед.“

Заповедта породи лавина от негодувание и гняв в селскостопанските производители.

Щатът е ориентиран именно към този вид икономика. Той е основен производител на картофи в САЩ. На него се падат над 30% от производството им в цяла Америка. Едрият рогат добитък е второто по значение производство в селското стопанство на щата, но при ограничаването на водата за поливане, той ще се изправи пред недостиг на фуражи, а от там и свиване на броя на отгледания добитък.

Браян Мърдок, фермер от Източен Айдахо, каза, че ограничаването на водата засяга цели 500 000 акра, което се равнява на приблизително 781 квадратни мили земеделска земя!

„Щатът Айдахо и Департаментът по водните ресурси на Айдахо издадоха съкращаване на ползване на вода, което засяга 500 000 акра. И за да го обясня още по-разбираемо, това са общо 781 квадратни мили земеделска земя, която е извадена от производство“, каза Мърдок пред водещите на Fox News.

Фермерът, който отглежда зърно и картофи, продължи:

И, разбира се, най-неояснимото, което е и проблем е, че това се случва по време на изключително изобилна водна година. Имаме резервоари, които са пълни до горе, а когато имам предвид пълни, те са близо до пръсване. Реките са пред преливане.

Мърдок каза, че вековната ферма на семейството му е изправена пред загуба от 3 милиона долара поради издадената от щатска заповед.

„Това е най-голямото ликвидиране в историята на Съединените щати по отношение на земеделската земя“, каза Мърдок във видео, публикувано на X.

Трябва да се запитаме дали тук не е налице много по-мащабен, по-коварен дневен ред.

Това, дали не е част от войната срещу доставките на храна, пита в своя публикация Zero Hadge.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!