Цахал признаха за малтретирани мирни палестинци

Група израелски войници и заселници на Западния бряг са малтретирали двама палестинци, които разказаха пред вестник „Хаарец“, че на 12 октомври са били бити, съблечени по бельо, вързани и снимани. Според техните показания върху тях израелците са уринирали, били са гасени цигари.

От Цахал съобщиха, че военната полиция е започнала разследване на инцидента и че командирът е бил отстранен от поста си. Инцидентът е част от по-широкото нарастване на насилието на Западния бряг след началото на войната в Газа. Спречкването е станало в малкото палестинско село Вади ал-Сеек, на 10 мили източно от Рамала, което според Хаарец е било до голяма степен евакуирано през последните седмици след зачестилите нападения на заселници срещу пастирската общност.

Малцината палестински жители на Вади ал-Сиек се готвели да напуснат града миналия четвъртък сутринта с помощта на няколко леви израелски активисти и двойка палестински активисти от Рамала. Тези двама активисти, 46-годишният Мохамед Матар и 27-годишният Мухмад Халед, разказаха пред вестника, че докато са са се качили в колите си и са се готвели да се върнат в Рамала, двойка пикапи с 20-25 израелци в униформи на Цахал се изправили срещу тях.

Матар бързо обърнал колата си за да се опита да излезе от другата страна, и се обади на връзката на Палестинската автономия с израелските военни, за да съобщи, че е нападнат.

Израелците успяват да настигнат Матар и Халед, изваждат ги от колите им и ги повалят на земята, избутали главите им в земята и са ги ритали, а по-късно са вързали ръцете им. Палестинците заявиха, че са са разпознали няколко от униформените като заселници от близките незаконни аванпостове и заявиха пред „Хаарец“, че не могат да кажат кои от израелците са били мобилизирани войници, дежурни запасни войници или просто носещи частично военно облекло.

Според Матар войниците след това са извадили чантата му от колата и са заявили, че са намерили няколко големи ножа. Той обвинява войниците, че са подхвърлили ножовете, като казва пред вестника, че нямаше да се обади на израелските власти да дойдат на място, ако има оръжия, които могат да му донесат арест.

Матар каза, че войниците казали на него и на Халед, че са арестувани и че екип на службата за сигурност „Шин Бет“ ще ги изпрати за разпит. Двамата палестинци били отведени със завързани очи в изоставена сграда и, а един от нападателите им разкъсал с нож дрехите, оставяйки ги само по бельо и им наредил да легнат по корем. Започнал бой с железни тръби по цялото им тяло, включително и по главите. Халед каза, че войниците са гасили запалени цигари върху него и се опитали да изтръгнат ноктите му.

Матар казва, че войниците многократно са го питали къде планира да извърши нападение с нож, но той е настоявал, че че няма такива планове. Той каза, че израелците са ги заливали с вода, за да се свестят и дори са уринирали върху тях.

Палестинците твърдят, че малтретирането е продължило около 6 часа. След това са били изведени от сградата, хвърлени на земята, като в този момент един от нападателите снимал палестинците и качил снимката в ултранационалистическа еврейска група в социалната мрежа Фейсбук. Публикацията е била озаглавена: „Терор във фермата „Бен Фази“ близо до Кохав Хашахар.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!