ТЯ ИСКА ПАК!

от Лазар Лазаров

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обяви, че ще се кандидатира за втори мандат, съобщава ТАСС.

По думите на фон дер Лайен, когато й е била представена възможността да стане ръководител на ЕК през 2019 г., тя „се е съгласила интуитивно“. „Днес вземам абсолютно съзнателно и обмислено решение. Искам да се кандидатирам за втори мандат“, заявява тя в Берлин след заседание на борда на германската партия „Християно-демократически съюз“(ХДС) .

Както заявява председателят на ХДС Фридрих Мерц, решението за номинацията на фон дер Лайен е взето единодушно от членовете на борда на партията. 

От ТАСС припомнят, че Фон дер Лайен беше назначена на поста ръководител на ЕК с решение на срещата на върха на Европейския съюз през юни 2019 г. Тя заема този пост от 1 декември 2019 г. Следващият мандат на ръководителя на Европейската комисия ще продължи от декември 2024 г. до ноември 2029 г.

Както германският таблоид Bild съобщи по-рано, кандидатурата на фон дер Лайен може да бъде официално одобрена на 7 март на конгреса на консервативната Европейска народна партия в Букурещ.

Преди това германското издание Welt am Sonntag съобщи, че НАТО е обсъждало кандидатурата на фон дер Лайен за поста генерален секретар на алианса, но германският канцлер Олаф Шолц се е обявил категорично против, включително заради антируската ѝ позиция.

Европейската комисия

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!