Турция готви визитата на Путин след изборите. Преди да ги е спечелил

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Анкара очаква руският президент Владимир Путин да посети Турция след изборите в двете страни. Това съобщи на 13 февруари източник на РИА Новости от администрацията на президента на републиката .

„Визитата се подготвя, все още няма конкретни дати. Очакваме това да стане веднага след изборния цикъл в двете страни“, каза той.

Президентските избори в Руската федерация през 2024 г. ще продължат три дни, гласуването ще се проведе от 15 до 17 март . В Турция изборите за местна власт са насрочени за 31 март.

По-рано, на 8 февруари, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че датата на посещението на Путин в Турция не е определена, но подготовката е в ход. Той уточни, че веднага щом датите бъдат съгласувани, имайки предвид изборния цикъл и натоварения график на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Кремъл ще го обяви.

Два дни по-рано Песков каза, че по време на посещението на Путин в Турция ще бъдат обсъдени всички аспекти на икономическите отношения между Москва и Анкара. Той отбеляза, че дневният ред включва финансови разплащания между двете страни, евентуално създаване на руско-турска банка и пътна карта за газов хъб. Песков припомни, че Турция е важен търговско-икономически партньор на Русия.

Коментирайки предстоящото посещение на Путин, Аполинария Аврутина, директор на Центъра за изследване на съвременна Турция и руско-турските отношения към Санкт Петербургския държавен университет, посочи, че очакваната среща на президентите на Русия и Турция ще бъде логично продължение на текуща работа между кабинетите на лидерите на двете държави и ще се проведе в контекста на предишни срещи.

Предишната лична среща между Путин и Ердоган се състоя през септември миналата година в Сочи. След това те обсъдиха хранителните въпроси, създаването на газов хъб, както и икономическото сътрудничество между двете страни.

Реджеп Ердоган и Владимир ПутинИзточник: Известия

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!