Турция: На Швеция ѝ е спешно да влезе в НАТО, но на нас не

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Комисията по външни работи на турския парламент ще обсъди ратификацията на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО според обичайния си дневен ред. Това заяви днес председателят на комисията, като добави, че въпросът не е толкова спешен за Анкара, колкото е за други страни, предаде БТА.

Проектозаконът за кандидатурата на Швеция за НАТО „ще бъде обсъден, когато му дойде времето съгласно дневния ред на комисията по външни работи. Всичко, което е спешно за други страни, може да не е спешно за нас“, заяви Октай пред депутати на заседание на комисията в парламента.

Миналата седмица турските медии съобщиха, че протоколът за присъединяване на Швеция към НАТО е изпратен на парламентарната комисия по външни работи на Турция в поредна стъпка към окончателното одобряване на шведската кандидатура.

Протоколът, който предвижда приемането на Швеция в съюза, беше одобрен от президента Реджеп Тайип Ердоган и изпратен в парламента на 23 октомври. Комисията по външни работи ще реши кога да обсъди и гласува протокола, отбелязва турската агенция ДХА. След одобрението му в комисията протоколът ще бъде предаден за гласуване в пленарна зала.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО. На свой ред Швеция обеща на Турция да не подкрепя организации, които Анкара смята за терористични, и да ѝ окаже всякакво възможно съдействие по въпроса за евроинтеграцията ѝ.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!