Алтернатива за Германия в борба за първи кметски пост в голям германски град

Алтернатива за Германия

„Алтернатива за Германия“ (АзГ) има възможност да спечели първият си важен кметски пост в голям германски град – Нордхаузен в Централна Германия, предаде ДПА цитирана от БТА.

Избирателите в промишления и университетски център в провинция Тюрингия ще решат дали това ще стане на балотажа в неделя 24 септември, на който право на глас имат близо 37 000 местни жители. Нордхаузен е окръжен град в Северна Тюрингия с население от около 42 000 души. На първия тур избирателната активност беше 56,4%.

Кандидатът на АзГ, 61-годишният Йорг Профет, влиза във втория тур от по-силна позиция, след като на първия, който беше произведен преди две седмици, кандидатурата му събра 42,1% от гласовете. Той се изправя срещу сегашния кмет Кай Бухман, който се яви на изборите като независим кандидат, а на първи тур получи подкрепа от 23,7%.

От края на юни АзГ спечели избори за окръжен съвет в Тюрингия и кметска надпревара в малкия град Рагун-Йесниц в провинция Саксония-Анхалт, който е с население от около 9000 души.

Първият успех беше постигнат в окръг Зонеберг в Южна Тюрингия, където кандидатът Роберт Зеселман стана първият политик от АзГ, избран да управлява германски окръг.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!