Предаването на Тъкър Карлсън е вече и в руския ефир

Нашумелият американски телевизионен водещ Тъкър Карлсън порицава Съединените щати за това, че изпращат твърде много помощи на Украйна, нарича украинския президент Володимир Зеленски „потен и плъхоподобен“ и изтъква, че Русия воюва за справедлива кауза. Реториката на бившия водещ на Fox News по отношение на войната – той я нарече водена от САЩ „война за смяна на режима“ срещу Русия – и нападките му срещу правителството на Зеленски – „чиста проба клиентска държава на Държавния департамент на САЩ“ – съвпадат толкова добре с линията на руската държавна телевизия, че един от каналите реши да излъчи новото предаване на Карлсън по X (бившия Twitter), за милиони руснаци, предава кореспондентката на вестник Washington Post в латвийската столица Рига – Мари Илюшина.

Каналът, „Россия 24“, наскоро заяви, че ще излъчва новото предаване „Тъкър“ и ето че първият епизод беше показан в почивните дни. Но вместо дублирани най-знаковите коментари на Карлсън срещу Украйна, излъченото се оказа озадачаващ, приблизително 20-минутен откъс от неотдавнашното му интервю с главния прокурор на Тексас Кен Пакстън, длъжностно лице, почти непознато на руските зрители.

„Россия 24“ е водещият руски новинарски канал, а водещите на политическите токшоута с часове внушават на аудиторията си, че Киев, а не Москва, е виновен за жестоката война и че военната помощ от САЩ няма да доведе до нищо друго, освен да помогне на „неонациста Зеленски“ да се бие „до последния украинец“.

Дълго време преди началото на специалната военна операция в Украйна през февруари 2022 г. ръководителите на руските телевизии с вълнение възпроизвеждаха части от предаванията на Карлсън, с които той илюстрираше политическите сътресения в Съединените щати. Също така американският водещ развенчаваше внушенията за руска намеса в президентските избори в САЩ.

В последно време Тъкър се концентрира върху „несправедливото“ преследване на бившия президент Доналд Тръмп, когото Путин наскоро определи като „политически преследван“ и нарече обвиненията срещу него доказателство за „гниенето в американската политическа система, която не може да претендира, че може да учи другите на демокрация“.

Руските издания бързо се обявиха в защита на Карлсън, след като той беше уволнен от Fox News през април миналата година (тази година – явно авторката на материала не е достатъчно запозната – бел. прев.), със заглавия като „Карлсън уволнен заради безстрашните репортажи за Украйна“. Руските медии също така съобщават за това, че републиканците в Конгреса се обръщат срещу предоставяната от САЩ военна помощ за Украйна – нещо, което би могло значително да увеличи шансовете на Путин да постигне победа в проточилата се война.

Преди около три седмици телевизия „Россия 24“ започна да рекламира това, което изглеждаше като руска версия на шоуто на Карлсън, с трейлър, съставен от клипове, в които водещият многократно произнася думата „Русия“ с различни интонации, преди да се появи лозунг: „Гръмогласният американски водещ преминава на друго ниво, тук“ – украсен с логото на предаването на Карлсън и емблемата на „Россия 24“.

Карлсън беше уволнен от Fox News през април, само няколко дни след като телевизията се съгласи да плати 787,5 млн. долара за уреждане на дело за клевета, заведено от Dominion Voting Systems, която обвини телевизионния канал в излъчване на неверни твърдения, че е заговорничела за фалшифициране на президентските избори през 2020 г.

Новината за уволнението на Карлсън беше отразена с голямо внимание в Русия, където голяма част от издания заявиха, че той е уволнен за това, че „казва истината“ в една Америка, лишена от свобода на словото. Един от водещите на предавания публично му предложи работа.

Карлсън бързо стартира ново предаване по X (бившия Туитър), където още в първия епизод засегна обичайните си теми, описвайки Зеленски като плъх и предполагайки, че Украйна е отговорна за разрушаването на голям язовир, който се намира в контролираната от Русия част на Украйна.

Все още няма категорични доказателства кой или какво е разрушило язовир „Каховка“, но Карлсън изрази мнение, че е безсмислено Русия да е направила това. Неотдавна Карлсън поиска интервю от Путин – искане, което беше оповестено и подкрепено от ръководителя на телевизионната мрежа RT Маргарита Симонян.

„Тъкър е страхотен човек и между другото, той наистина иска интервю с Владимир Путин, така че ако някой чуе това и го съобщи на президента, би било чудесно“, каза Владимир Симонян, водещ на политическо токшоу.

„Най-популярният водещ в цялата история на САЩ и какво се случи? Той беше изхвърлен от Fox News! А дори не е казал нещо толкова радикално – просто не плямпаше в унисон с останалия хор“, коментира Симонян.

Миналата седмица Карлсън заяви, че „правителството на САЩ“ му е попречило да интервюира Путин.

„Опитах се да интервюирам Владимир Путин, а правителството на САЩ ме спря“, каза той в интервю, публикувано от швейцарското списание Die Weltwoche в четвъртък. „Между другото, никой не ме защити. Не мисля, че имаше някой в новинарските медии, който да каже: „Чакайте малко. Може да не харесвам този човек, но той има право да интервюира когото си поиска, а ние имаме право да чуем какво казва Путин„.

„Нямате право да чуете гласа на Путин. Защото – така? Не е имало гласуване за това. Никой не ме е питал. Аз съм на 54 години. Плащал съм си данъците и съм спазвал закона“, цитира Die Weltwoche думите на Карлсън.

В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че в момента няма смисъл да се дават интервюта на западни журналисти, защото: „Всеки ден получаваме десетки молби от международни медии, включително американски, за интервю с Путин“, заяви Песков по време на ежедневния си разговор с журналисти. „Смятаме, че ще дойде време, когато такова интервю ще бъде необходимо. Но в момента, когато обществеността е упоена от пропагандата на омразата към Русия, едва ли някой е в състояние да възприеме трезво анализа на ситуацията, направен от Путин.“

„Но ние сме убедени, че рано или късно такъв момент ще настъпи“, продължи Песков. „Знаете, че президентът, когато говори пред чуждестранни медии, винаги е изключително откровен, дава подробни отговори и винаги обяснява позицията на страната ни. Дали Карлсън ще бъде сред тези, които ще бъдат разгледани за интервю, е, нека да изчакаме и да видим“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!