Цените на имотите в Одеса и Харков се сринаха. Киев на ръба. Мъжете масово даряват апартаменти на жени и майки

„Желаещите да купят жилище стават все по-малко, докато броят на желаещите да продадат апартамент или къща расте бързо. Хората са готови да се откажат от 20-30%, само за да „изкарат парите навън“. Такава е ситуацията, например, в Одеса, Харков, Суми, Николаев, върху които зачестиха обстрелите, признава проправителственото украинско издание Strana.today

„Има много продавачи и с всеки изминал ден те стават все повече. 20-30% от тях са готови на 5-10 хиляди долара отстъпване от цената, казват, „само да продадем, по-добре ще си седим с парите или внимателно ще ги изнесем от страната“. „Има много апартаменти за продажба, а аз дори не знам на кого можем да ги продадем„, – казва одеският брокер Владимир Ровенчук.

В резултат на това жилище в Харков или Одеса вече е в пъти по-евтино, отколкото в Лвов или Ужгород.

В Киев не е така. Има желаещи да закупят жилище в столицата на Украйна. Но търсенето е специфично. „7 от 10 купувачи искат да купят по преференциален кредит, има и много, които се опитват да преговарят с продавачите на разсрочено плащане. Не всички собственици са готови за такива сделки. В резултат на това пазарът е замръзнал“ – разказа ни киевският брокер на недвижими имоти Ирина Луханина.

„Готови са да отстъпят, само да продават.“
„Страна“ вече писа как се променя ситуацията на пазара на недвижими имоти в някои градове в близост до фронтовата линия, по-специално в Харков.

Според местни брокери на недвижими имоти цените на жилищата в града буквално „удрят на камък“ след засиления обстрел. От лятото насам цената на квадратен метър е спаднала с 20-30%, а в сравнение с предвоенните времена – с над 50-60%.

Само през последния месец цените са се понижили с поне още 5 %. Освен това се е увеличил броят на продавачите, които са склонни да се пазарят. Хората отстъпват до 20 % в полза на определен купувач, само и само да продадат апартамента си.

Например, ако блок на ХТЗ или Салтовка преди войната се продаваше за поне 30 хил. долара, то в началото на тази година можеше да се купи за 13-15 хил. долара, сега цената вече се е сринала до 11-13 хил. долара, а ако потърсите, можете да намерите и за 10 хил. долара и дори по-евтино.

В OLX в началото на април много апартаменти бяха обявени за спешна продажба на много ниски цени с направен пресен ремонт. В цената са включени мебели и домакински уреди. На Холодная гора (квартал на Харков) се продава едностаен апартамент с ремонт, мебели и техника за 8,7 хил. долара. В района на Новите къщи, близо до Комуналния пазар, се предлага тристаен апартамент за 10 хил. долара.

Заради страховете, свързани със закона за мобилизацията, че няма да е възможно да се прави нищо с жилище без удостоверение от ТЦК (документ за отсрочване за мобилизация) или че ще запорират апартаментите на „укриващите се“, мъже пререгистрират жилища чрез дарение на съпруги, майки и приятелки.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!