Трусове в армията на Нетаняху. Ключов военен началник хвърли изненадващо оставка

Началникът на сухопътните сили на израелската армия, генерал-майор Тамир Ядай, хвърли оставка от поста си по лични причини. Това пише Times of Israel, позовавайки се на съобщение на военните.

Ядай беше началник на Сухопътните войски през последните три години. И на практика ръководи операцията на своите части в ивицата Газа.

Началникът на щаба на IDF генерал-лейтенант Херци Халеви и министърът на отбраната Йоав Галант са одобрили молбата на Ядай, твърдят военните.

Същевременно стана известно, че само преди два месеца премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е искал да уволни военния си министър Галант. По-късно се разбра, че е променил плановете си, заради заканата на Хизбула да атакува Израел в северната му част, заради убийството на ръководители на организацията им и на Хамас.

Очаква се Ядай да се оттегли през следващите седмици, след като бъде намерен негов заместник. Не е ясно кои са потенциалните кандидати за поста му.

КритичноБГ припомня, че в края на миналата седмица Израел бе обхванат от поредна мащабна вълна от протести срещу премиера Бенямин Натаняху и бавеното мирно споразумение с Хамас за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

Над половин милион израелци излязоха бесни по улиците. Повод за гневната им реакция бяха убити израелски пленници от Хамас. Населението на страната вини Нетаняху, че бави умишлено решаването на конфликта, заради личните си политически игри, с цел да остане колкото се може по-дълго на премиерския пост.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!