Тръмп ще е кандидатът на републиканците, дори и някои от съперниците му го признават

Кевин Креймър, сенатор от Републиканската партия от Северна Дакота подкрепя дългоочакваната кандидатура на губернатора на родния си щат Дъг Бъргам за президент. Въпреки това той вярва, че Доналд Тръмп ще бъде номиниран, пише вестник Washington Times в обширен материал посветен на вътрешнопартийната битка за номинацията за кандидат президент в Републиканската партия.

Робърт Глийсън, бивш председател на Републиканската партия в Пенсилвания, присъства този месец на събирането на средства за губернатора на Флорида Рон ДеСантис. Въпреки това той също очаква Тръмп да спечели първичните избори.

Републиканецът Том Коул (от щата Оклахома), ветеран, партиен стратег и част от Камарата на представителите, казва, че според него бившият президент вероятно ще си осигури номинацията в началото на следващата година.

„Просто не виждам път за никого другиго, който не е Доналд Тръмп в момента“, каза Креймър.

До първото състезание за номинация на републиканците в Айова остават по-малко от четири месеца, а много избрани републиканци като председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти (Калифорния), щатски и местни представители и партийни дейци казват по-директно, че очакват Тръмп да оглави републиканците догодина. Дори сред тези, които му се противопоставят, някои казват, че се придвижват към това заключение.

Изправен пред 91 криминални обвинения в четири обвинителни акта, Тръмп натрупа голяма преднина през тази година пред редица свои съперници, които все още не са успели да оспорят господството му в партията. Той се представя като жертва на политически мотивирана съдебна битка, което намира отклик сред избирателите на републиканците. Прокурорите, участващи в неговите дела, заявиха, че действат в съответствие със закона, а не с политиката.

Как правните проблеми на Тръмп ще се отразят на общите избори, е променлива величина, която притеснява някои републиканци. В някои части на партията, включително фракции в Сената на САЩ и сред някои богати донори, ентусиазмът за Тръмп не е толкова осезаем. И докато мнозина в партията са стигнали до заключението, че Тръмп ще бъде техният кандидат, някои виждат по-плавна надпревара и все още са оптимисти, че някой от съперниците му може да го настигне.

„Все още храня надежда, че моите колеги републиканци искат да отдадат подкрепата си на някой, който има лична почтеност, зачита върховенството на закона, стреми се да обединява, а не да разделя хората и всъщност знае как да си върши добре работата“, каза сенатор Тод Йънг (Индиана). „Професионалното постижение на Доналд Тръмп е като телевизионна звезда от риалити шоуто и той не притежава нито едно от личните качества, които аз, а според мен и всеки друг републиканец, би трябвало да иска да притежава кандидатът за президент. Нещо повече, той има най-малка вероятност да спечели общите избори“.

Подобно напрежение в партията и отделянето на Тръмп от останалата част от кандидат-президентската група ще бъдат демонстрирани тази седмица. Докато съперниците му на първичните избори ще дебатират помежду си в Калифорния в сряда, Тръмп, който е избрал да не участва в тези събития, ще бъде в Мичиган, ключово поле за борба за общите избори, където планира да изнесе реч.

Мнението за перспективите на Тръмп се разпростира до най-високите нива на ръководството на републиканците на Капитолийския хълм. Маккарти заяви в интервю за Fox News, излъчено миналия уикенд: „Мисля, че той ще бъде кандидатът“. В края на юни Маккарти заяви пред CNBC, че не знае дали Тръмп ще бъде най-силната кандидатура. Тръмп се разгневи от забележката и Маккарти се оттегли. Републиканецът Патрик Макхенри (Северна Каролина), близък съюзник на Маккарти, заяви, че „председателят на парламента има много добро разбиране за това какво иска републиканският електорат и в проучванията на общественото мнение е ясно, че Тръмп е човекът, който трябва да победи“.

Съветник на Тръмп заяви, че Тръмп и Маккарти не са разговаряли в дните след интервюто за Fox News. Съветникът и друг служител на кампанията, който говори при условие за анонимност, предположиха, че бившият президент не приема първичния вот за даденост, но отбелязаха, че той се подготвя за реванш с Джо Байдън. Средната стойност на националните социологически проучвания от последния месец показва мъртва точка, като Тръмп и Байдън имат равен рейтинг – 46% сред регистрираните избиратели.

Глийсън, който ръководеше партията в Пенсилвания, когато Тръмп спечели щата през 2016 г. – ставайки първият републиканец, който прави това от 28 години насам – заяви, че обвиненията срещу Тръмп са убедили съпругата му, която е била готова да се откаже от Тръмп, да го подкрепи отново. Той е присъствал на събитието заедно с ДеСантис, който в повечето анкети е на второ място след Тръмп. Той каза, че губернаторът на Флорида му е казал, че може да изпревари Тръмп в Айова, но Глийсън е скептичен.

„Отдавна съм в политиката и никога не съм виждал такъв човек“, каза Глийсън за влиянието на Тръмп върху партията. „Имаме множество наистина добри кандидати, но Доналд Тръмп осезаемо се откроява над всички останали.“

Представителят на щата Айова Брент Сигрист, който подкрепи ДеСантис, заяви, че избирателите в щата са „готови да търсят някой друг, но никой не излиза на преден план“.

„Ако трябваше да заложите къщата, щяхте да заложите на Тръмп“, каза Сигрист. Тръмп все още може да бъде уязвим, ако полето се стесни, каза той, „но в момента ме питате дали мисля, че той ще спечели Айова? Вярвам, че ще успее. Не мисля, че това е чудесно, но мисля, че най-вероятно това ще се случи.“

В национален мащаб Тръмп получава около 60% от гласовете на републиканските избиратели, но в Айова и Ню Хемпшир той се колебае малко под 50%, което дава на републиканците, търсещи алтернатива, някакви проблясъци на надежда, че той може да бъде победен.

Но Джейсън Роу, стратег на партията в Мичиган, заяви, че е „доста недоволен“ от останалите участници в първичните избори и макар да смята, че все още има шанс някой друг да пробие, призна, че „общоприетата нагласа“ сред републиканците е, че Тръмп вероятно ще спечели.

„Като се има предвид колко силен се оказа той през 2016 г., трудно е да не погледнем контурите на надпреварата и да не кажем, че той е дори в по-добра позиция, отколкото преди седем години“, каза Роу.

Опонентите на Тръмп го атакуват на различни фронтове, като изглежда, че нито едно послание не е успяло да пробие рязко сред републиканските избиратели. В неотдавнашно интервю за ABC News ДеСантис заяви, че Тръмп е различен кандидат от този през 2016 г. и че неотдавнашната му критика на забраната за шестседмичните аборти във Флорида е била „голяма грешка“. ДеСантис също така постави под съмнение избираемостта на Тръмп, като заяви пред CBS News, че той е „пречка“ за твърде много избиратели. Междувременно бившият посланик на ООН Ники Хейли нарече Тръмп „най-нехаресваният политик“ в страната по време на последния дебат на републиканците. Но някои социологически проучвания през последните месеци показват, че републиканците смятат Тръмп за най-добрия кандидат за вътрешнопартийните избори.

Външни групи и донори, които се опитват да попречат на Тръмп да спечели номинацията, все още не са се обединили около един алтернативен кандидат. Въпреки че се включи в надпреварата с големи очаквания, ДеСантис се смъкна в последните проучвания и все повече се фокусира върху Айова.

Кевин Мадън, стратег на Републиканската партия, работил по президентската кампания на Мит Ромни през 2012 г., заяви, че никой от останалите кандидати в надпреварата не е показал, че има стратегия за победа над Тръмп. „Той е технически действащ президент. Голямата липсваща съставка е широка устойчива кампания, която да покаже защо той е лош избор“, каза Мадън.

Дори републиканците, които изразиха скептицизъм относно шансовете на Тръмп в общите избори, отбелязаха, че ще бъде трудно да го спрат да спечели номинацията, поради неговите предимства, включително способността му да привлича вниманието на медиите. Сенаторът Джон Корнин (Тексас), дългогодишен стратег в републиканската политика, заяви, че Тръмп „има начин да изсмуче целия кислород“.

Все пак Корнин не е склонен да признае, че Тръмп ще оглави листата на партията. „Не мисля, че нещо е неизбежно в политиката. Именно това я прави толкова интересна. Всичко може да се случи“, каза той.

Коул, който някога е бил председател на Националния републикански конгресен комитет, заяви, че е възможно друг кандидат да надхвърли очакванията в Айова или Ню Хемпшир, но ако това не се случи, той заяви, че очаква Тръмп бързо да получи номинацията.

„Мисля, че той е вероятният кандидат, не бих казал, че нещо е неизбежно. Това е политика. Но ако погледнете анкетите, погледнете числата му, погледнете силата му, е трудно да се види… Не виждам президентът да бъде изненадан в супер вторника, така че мисля, че ще разберем доста бързо“, каза Коул, визирайки деня през март следващата година, когато повече от дузина щати ще гласуват на първичните избори.

Превод за КритичноБГ, Десислав Григоров

Източник: Washington Times

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!