Три северни европейски страни дават военен коридор за бързо прехвърляне на оръжие и войски

от Лазар Лазаров

Финландия, Норвегия и Швеция се споразумяха да създадат военно-транспортен коридор, който ще минава през северните територии на трите страни. Норвежкият премиер Йонас Гар Стьоре обяви това на 20 юни след срещи с шведския си колега Улф Кристерсон и финландския президент Александър Стуб, предаде Известия.

„Днес се съгласихме да създадем военнотранспортен коридор, свързващ северните територии на Норвегия, Швеция и Финландия“, цитира думите му порталът Barents Observer.

Транспортният коридор ще бъде положен през северната част на Норвегия, Швеция и Финландия. Целта на проекта е да се намали времето, необходимо за прехвърляне на войски и оръжия от норвежките пристанища през Швеция и Финландия.

Лидерите на трите страни се срещнаха на 19-20 юни в северния норвежки град Будьо, за да обсъдят сигурността и военното сътрудничество.

По-рано, на 8 май, германският канцлер Олаф Шолц на пресконференция с финландския президент Стуб отбеляза, че страните от Северноатлантическия алианс възнамеряват да укрепят източния си фланг, така че Русия никога да не може да „подложи на изпитание“ сплотеността на неговите членове. В същото време той цитира принципа на мускетарите от романа на френския писател Александър Дюма „един за всички и всички за един“, според който страните от НАТО трябва да действат в този случай.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!