Лидерите на три африкански държави подписаха харта за създаване на военен съюз

Мали, Буркина Фасо и Нигер ще създадат съюз за взаимопомощ. Това обяви в събота временният президент на Мали полковник Асими Гойта.

„Днес подписах с държавните глави на Буркина Фасо и Нигер хартата Липтако-Гурма за създаване на Алианс на държавите от Сахел“, написа той в социалната мрежа X (бившия Twitter).

Очаква се този ход да допринесе за създаването на архитектура за колективна отбрана, съобщи Газета.ру.

По-рано, на 25 август, Никита Панин, програмен координатор на Руския съвет по международни въпроси и изследовател в Института за африкански изследвания на Руската академия на науките, допусна, че бунтовниците, които са завзели властта в Нигер, ще позволят на военните на Мали и Буркина Фасо да въведат войски на територията на страната в случай на външна агресия.

На 18 август офицери от генералните щабове на Мали, Буркина Фасо и Нигер се срещнаха, за да обсъдят план за отблъскване на агресия от страна на Икономическата общност на западноафриканските държави ЕКОВАС. След това Буркина Фасо и Мали разположиха свои бойни самолети на нигерийска територия в знак на солидарност.

В същото време комисарят на ЕКОВАС по въпросите на мира и сигурността Абдел Фатау Муса обяви, че е определена дата за началото на военното нахлуване в Нигер, но не я посочи. Той увери, че намесата на силите на ECOWAS ще бъде краткосрочна. Според него решението за операцията не е приоритетен вариант, но непримиримостта на бунтовниците не оставя друг избор.

На 26 юли в Нигер бе извършен държавен преврат, в резултат на който бе свален президентът Мохамед Базум. Властта е поета от военните, водени от генерал Абдурахман Тчиани.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!