Третият мандат и спънките пред Радев

Предстои президентът Румен Радев да обяви кога и на кого ще връчи третият, последен мандат за съставяне на правителство. Той се връчва на парламентарно представена политическа сила по преценка на държавния глава. За разлика от 7-дневния срок за изпълнение на първия и втория мандат, при третия такъв срок не е определен, пише БНТ.

От парламентарно представените сили, които имат право да получат третия мандат, единствено от „Възраждане“ изразиха готовност да предложат състав на кабинет. От останалите политически сили заявиха, че биха върнали веднага празна папката на президента, ако им бъде връчен трети мандат.

Вчера ПП-ДБ получиха и върнаха веднага неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство и призова държавният глава да насрочи избори 2 в 1. Датата на предсрочните избори зависи от това кога третият мандат ще бъде върнат. За да съвпадне парламентарният вот с европейския на 9 юни, конституционната рулетка трябва да се завърти окончателно до 8 април.

КритичноБГ припомня, че до този момент президентът Радев е връчвал третия мандат на БСП. Този път обаче това не е много сигурно, че ще се случи така, защото от партията заявиха, че е по-добре изборът му да не пада на тях.

„Ако президентът Румен Радев ни връчи третия мандат ние веднага ще го върнем неизпълнен. По-добре да не ни го връчва“. Това каза народният представител от БСП Георги Свиленски в свое телевизионно участие.

Същевременно призивът към държавния глава от политически партии е да не бави мандата и да направи всичко възможно изборите да са 2в1, т.е. европейските и предсрочните парламентарни да се проведат в един ден. Мотивът на политическите сили е, че така щели да се спестят 100 милиона лева за държавата. Причината обаче най-вероятно е друга. Два избора един след друг и то в летния сезон ще доведат до спад на избирателната активност  на втория вот от което някои партии няма да са доволни. До урните ще отидат гарантирано твърдите ядра на партиите.

Другият проблем пред Румен Радев, заради промените на Конституцията, гласувани от сглобката е, че имената, на които има право да се спре за избор на служебен премиер останаха само политически оцветени фигури. Това ще е мотив на тези, които не се представят, според очакванията си на изборите, да хвърлят вината върху него, че с назначаването на служебния министър-председател е повлиял на резултата на вота. Освен това той ще бъде натоварен с отговорност и за неговите действия през времето на действието на служебния кабинет. 

На трето място е хипотезата, че всички, които имат право да бъдат назначени за служебен премиер хвърлят оставка и напуснат постовете си. Тази вероятност е малка, но не е невъзможна. Тогава ще се стигне до ситуация, в която няма кой да стане служебен премиер по Конституция. И България ще влезе в конституционна криза.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!