Тръмп закова Харис на дебата: Защо не направи тези хубави неща за 3,5 години, които предлагаш сега? ОБЗОР

В САЩ се състоя вторият телевизионен дебат между кандидатите за президент от страна на Републиканската и Демократическата партия. Доналд Тръмп се изправи този път срещу Камала Харис, след като Байдън се оттегли или беше убеден да го направи преди това. Словесният обстрел между тях се случва осем седмици преди изборите, които са насрочени на 5 ноември.

Двамата се спряха на няколко основни теми, сред които икономическото бъдеще на САЩ, края на войните в Украйна и Газа и мигрантската криза. КритичноБГ ви предлага обзор на най-важното от дебата:

ИКОНОМИЧЕСКИ ПОЛИТИКИ

Камала Харис обвини опонента си, че с намерението си да увеличи митата за страните, които се откажат от долара ще доведе дотам, че цените на стоките в САЩ неминуемо ще скочат, а това ще изпразни джобовете на американците и ще свие средната класа. Тръмп отрече, че цените ще се увеличат.

Повтаряйки тезите на настоящия президент Джо Байдън, че Тръмп е завещал висока безработица от времената на Голямата депресия, Харис се похвали, че настоящият президентски тандем се справил с „кашата“ оставена от републиканеца.

Бившият държавен глава на САЩ заяви, че днес икономиката на САЩ е в ужасно състояние, заради инфлацията, „която е известна като унищожителят на страни“. Той добави, че американците не могат днес да си позволят да си купят стоки от първа необходимост, като яйца и бекон и хвърли вината на демократите:

„Хората в нашата страна са в изключително лошо положение заради това, което те направиха. Те унищожиха икономиката.“ Тръмп заяви, че има разработен ясен икономически план за САЩ, който нарече „икономика на възможностите“.

МИГРАНТСКА КРИЗА

Колона от стотици хиляди мигранти влизащи в САЩ от Мексико

Той не пропусна да засегне и ключовата за много американци тема, свързана с колосалното количество мигранти пуснати в страната в управлението на демократите. Той изтъкна, че много от нахлулите в САЩ са с криминално минало, пуснати от затворите, а също и такива, които са с „психически отклонения“.

„Губим страната си, ставаме провалена нация“, каза Тръмп, имайки мигрантите, които бяха пуснати по времето на управлението на Джо Байдън.

ВОЙНИТЕ В УКРАЙНА И ГАЗА

Републиканецът отново дебело подчерта, че ще сложи край на войната в Украйна, ако спечели изборите, и то преди да встъпи в длъжност, т.е. в периода ноември и края на декември: „Ще направя това бързо и ще сложа край на конфликта в Украйна“.

Той подчерта, че е в интерес на САЩ да се спре войната и да се стигне до мирен договор:

„Ако спечеля, когато бъда избран за президент, ще говоря и с единия президент и с другия президент, ще ги обединя. Войната никога нямаше да се случи, ако аз бях президент. Видях как Путин, след като напуснах президентския пост, да събира войници, казах си: „Той сигурно събира войници, това е добър аргумент за преговори“ Но не беше така. Байдън нямаше никаква представа как да разговаря с Путин. Те не уважават Байдън. Защо ще го уважават? защо По каква причина? Той дори не се обади на Путин през тези две години, не разговаря с никого [за разрешаване на конфликта в Украйна]“

Камала Харис призна, че САЩ са подготвяли Украйна за войната, а тя се е срещала със Зеленски: „Срещнах се със Зеленски [преди началото на конфликта], споделих му американската разузнавателна информация за това как може да се защити.“

Демократката не спря дотук и в прав текст си призна, че е била на източния фланг на НАТО, в Полша и Румъния преди войната: „Благодарение на работата, която аз и други хора свършихме, събрахме 50 държави, за да подкрепят Украйна в нейната защита. И именно благодарение на нашата подкрепа, на нашата противовъздушна отбрана, на нашите боеприпаси, на нашата артилерия, на „Джавелин“, на танковете „Ейбрамс“, които осигурихме, Украйна се изправя като независима държава“, продължи с откровенията си Харис за личното си участие.

Тръмп наблегна, че конфликтите в Украйна и Газа не биха се случили при неговото управление.

На свой ред Камала Харис отговори, че ако днес на мястото на Байдън е стоял Тръмп, то сега Путин щеше да седи в Киев.

Републиканецът настоя, че САЩ в момента умират като световна сила. По думите му, процесът е започнал още преди три години и половина намеквайки встъпването на Байдън/Харис на власт: „На път сте да влезете в Трета световна война“, обърна се той към опонентката си.

По отношение на войната в Газа и двамата претенденти за президентския пост не влязоха в ясна конкретика, но бяха на позицията, че тя трябва да спре. Според Харис „начинът за приключването на конфликта е сделка за спиране на огъня, необходимо е също заложниците да бъдат спасени“, докато Тръмп я репликира, че тя мрази Израел и, ако стане държавен глава, страната няма да съществува до две години. С това той отново я вкара в обяснителен режим: 

„Това е абсолютно невярно. През цялата си кариера и през целия си живот съм подкрепяла Израел и израелците“, заоправдава се Харис

ДЕМОКРАЦИЯТА И БЪДЕЩЕТО НА САЩ

Според Тръмп, Камала Харис е най-лошият вицепрезидент на САЩ, а Байдън най-лошият президент в историята на страната. Републиканецът закова Камала Харис с въпрос – защо не е направила всички тези прекрасни неща, които сега предлага в края на мандат си, след като е била на власт в продължение на три години и половина:

„Защо не направи всичко това? Тя беше три години и половина на поста. Ние сме нация в упадък, в сериозен упадък. Навсякъде по света сме се оказали на в маргинална роля. Световните лидери не разбират какво ни се случи. Нямаме лидерство и нямаме разбиране за случващото се“.

Тръмп не пропусна да отбележи, че опитът за убийството му е в резултат на черната кампания, която демократите са водили срещу него в продължение на целия си мандат: „Те говориха за демокрация, че аз съм заплаха за демокрацията. Те са заплаха за демокрацията“, отсече републиканецът.

Той обърна внимание още, че Виктор Орбан е един от най-уважаваните политици: „Наричат го силен, сериозен човек, умен министър-председател на Унгария. Попитаха го защо нещата в света се разпадат? Преди три години не е имало такова нещо – защо всичко се разпада, той отговори: „Защото имате нужда от Тръмп като президент.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!